阿媽誤會我入左IVE

68 回覆
77 Like 645 Dislike
是咁的
琴日我JUPAS放榜
我考得太好,但又怕呀媽周圍哂命
所以出左DSE成績都無同佢講咩分數
呀媽一生人既夢想我入大學
因為佢d親戚街坊都無仔女入到U

琴日一早起身上網check,呀媽係咁問我第幾志願,夠唔夠分, 可以入邊間U
我是但同呀媽講我去讀藥劑,
之後就入房訓覺(前晚通頂打丁)

今日起身,屙完屎之後出黎
發現成家人都死老豆咁既樣,呀爸呀媽叫哂佢d親戚姑嫂話今晚出黎食飯
話要安慰我入左IVE

依個時候先知大撚獲
我其實係入左HKU讀藥劑
唔撚知邊個親戚街坊話係香港,得IVE有藥劑讀
所以呀媽以為我剩係入左IVE

屌你
呀媽仲問我第時出黎係咪去藥房執藥
我都唔知點答佢好...
都冇分別架啦,都係藥房執藥

你都係想我咁講姐
幾多年前….?
識玩就繼續玩

btw, 又怕娘親周街曬命,又唔抵得被誤會係IVE
你啱
比較鍾意原本港大太空工程version
我仲大鑊,俾人誤會左入HKU, 其實讀IVE
我講到明讀Kong U,CU條友仲係理解做space
可以試下咁改

夠分揀美國 ivy 嘅大學
但係屋企人誤會咗我入ive
今次冇圖既
年經
G蛇
人哋認真回覆
瞓唔着嘅你而家做緊咩
太空科呢....
?
是咁的
我表哥佢今年考DSE,琴日放榜
佢考得唔係太好,又怕呀媽擔心
呀媽一生人既夢想佢佢個仔入大學
因為佢d親戚街坊都無仔女入到U

今日一早番左屋企時,呀媽係咁問佢成績點,夠唔夠分, 可以入邊間U
表哥心情唔好,是向左走向右走但同呀媽講佢左讀港大太空,
之後請入房訓較(尋晚通左頂)

表哥起左身,屙完屎之後出黎
發現成家人都好開心,呀爸呀媽叫向左走向右走晒佢d親戚姑嫂話今晚出黎食飯
同個仔興祝入到HKU讀太空系

依個時候先知大向左走向右走獲
表哥其實係去報港大太空學院
唔向左走向右走知邊個親戚街坊話係港大,只有HKU有太空讀
所以呀媽以為佢夠分入左HKU

仲同佢講第時畢業可以入NASA做野 人工仲高過MBBS同GBUS果d垃圾科
朋友,jupas就好蠢既,你擺左咩choice佢就以為你就想讀,你想讀而又讀到唔通佢唔咪比你讀咩? 但真係世事如棋獲獲甘,佢點知有人擺左又唔想讀咁古惑又聰明?

我見你相貌堂堂一表人才雙目清明額頭隱隱有一股靈氣流出,連JUPAS都比你FAKE埋,睇極你個樣都覺得你係兒孫滿堂壽終正寢果批,正所謂塵歸塵土歸土,你歸宿唔係薄扶林 馬尿水(馬料水),都係西貢九龍塘啦,駛乜日日咁委屈坐西鐵返屯門?咁所以呢,小弟不才,指條明路比你行,過幾日reg day呢,考慮到擺明唔要OFFER又係串咀D既,你扮肚痛哎哎呀呀黎唔到啦,讓返個offer比有需要既人,無謂死人霸生地,下年你開開心心入三大擺兩圍我實第一個帶齊人情食你餐飯,今年等其他NO OFFER同學有機唔駛做無主孤魂,係咪一家便宜兩家著先?

係度溫馨提示你明年請早,再預祝你下年成功! ^^
你表哥都唔好彩
希望佢努力讀書
很長 沒看
我阿媽以為我入左Ivy添啦
港大工程 21分就入得 同以前讀IVE有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞