月入4萬原來係呢種感覺

216 回覆
93 Like 584 Dislike
唔洗食飯 冇食飯錢
同老豆老母住$0
水電煤上網屋企比$0
手機上網$150-$300
家用-象徵式$3000
唔溝女$0
搭公共交通工具$50/day 搭足30日都係$1500
當一個月一隻3A級單機game$600
Dinner 食屋企$0
Lunch 帶飯帶上一晚餸$0
同朋友出街食飯$3000
搵緊4萬
租樓冇咗$ 12000
水電煤上網$1400
家用$5000
條女有返工
車費$1000
打機課金$ 隨意
飲食 $8000

錢就真係唔會點儲到架啦
佢根本唔使交稅 邊知呢條數要加埋
租咩樓要16k ? 普通新界居屋租都係10k -13k,大西北可以9k ,cut 家用到3k 唔好課金
又租樓又家用又條女零用又養車67啦你
我都係搵呢個數,但條女搵6萬,緊當然踢佢去返工啦
連登仔無女黐老豆公屋已經贏你20k
佢而家咪唔食囉

你見條數有包括飲食咩
你哩啲先慘,稅又交得多過人,乜撚福利都冇。
月入兩萬樓下點生存?淨係搶左間公屋已入人生勝利組
租樓冇咗$16000
訓街訓M記$0 24/7沖涼$520 迷你倉裝野$1000=$1520
水電煤上網$1400
公用網絡🛜$0電話網絡$200
家用$6000
憑我實力搵錢,垃圾老豆老母冇留層樓畀你即家用-$2000 佢地要每個月畀返$2000你求你返工唔好躺平先啱數
比條女嘅零用錢$4000
true alpha撚洗畀條女錢$0 or條女識返d beta貓beta喵畀返錢你洗-$2000至-$10000
養車$6000
臭港一個彈完閪地咁撚細學咩人養車,所以$0
打機課金$2000
打機課金支出$0,真男人唔洗無謂錢,憑實力撚洗課金?
隨意支出$3000
備用現金$6000 應付突發所需

最後每個月連$2000都儲唔到
真係好奇啲人月入一兩萬係點生存

最後每個月儲到起碼$34000,真係好奇beta貓beta喵廢柴港男零舍多on799花臣
淨係水電煤上網1400都覺得流
利申 55k

住屋 $0 (住屋企)
家用 $4000
上網 $180
食飯 $3000
交通 $600
零用 $1500

可儲40k
就係關係唔好先用家用綁住佢
比得4000 唔返工點夠用
你聽佢鳩噏啦,$4000都成問題呀,仲講$40000
屌 我家用俾兩萬老母
on9
咁好女友有零用錢
平過叫PTGF
有留層1000-2000呎樓畀你?咁可以
交哂租仲要俾零用錢條女
租樓冇咗$16000 》 同屋企人住 $0
水電煤上網$1400 〉 屋企人比曬$0
家用$6000 》 家用$2000
比條女嘅零用錢$4000 〉 單身自己一個 $0
養車$6000 》 搭巴士 / MTR $1000
打機課金$2000 〉 打機課金月卡 $100
隨意支出$3000 》 呢個當飲食開支$3000

總共個每個月開支只係$6100 !
水電煤上網$1400 > 樓主住工廠用咁多水電?
比條女嘅零用錢$4000 > 條女未夠16歲定殘障?
養車$6000 > 冇錢又玩車
打機課金$2000 > on9
當年40k

Mpf 1.5k
交通 500
稅 1k
食飯 8k (早午晚)
養狗 3k
家用 0
水電煤 0
得閒同兩老食飯 2k

都係用16k
仲有24k 唔知點用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞