有冇人有頭暈腳浮問題?求救

8 回覆
2 Like 1 Dislike
我一dup低頭/彎低身就會暈一暈
行路又好似踩棉花咁,浮吓浮吓
個人會偏向左邊,變咗長短腳咁
個人企喺度時會搖搖吓,好似搭緊船咁
坐/瞓喺度就冇嘢,有時手指腳趾會有少少麻痺
喱個情況已經持續幾個月

我已經入過醫院check心電圖,抽血
驗大小便、照腦照肺,最後醫生話冇問題
話頭暈可以好多原因引起,無辦法根治
只係開咗止暈藥同抗生素就趕我出院

都唔知到底係咩問題,好痛苦
有冇人有同我差唔多嘅情況
留名 貧血坐低起身都會頭暈
耳水不平衡?
天氣熱都可能都有關
無得醫, 你就只能培養良好生活習慣
貧血就緊係暈啦
巴打睇公立醫院?

公立醫院做完D例行嘢就打發你走

可能要搵D 私家醫生睇下
可能係脊髓型頸椎病。
手指有少少麻痺,係頸椎壓迫神經嘅徵兆。到椎管再變狭窄,壓到脊髓,就會出現腳踩棉花嘅感覺,同埋腳趾麻痺。
診斷需 X 光或 CT 。除非極嚴重,醫生只會建議物理治療或消炎藥。
自己可以做嘅嘢: 留意低頭工作或玩手機時間,唔好太長,枕頭唔好太高,得閒做下頭頸米字操(上下左右大斜角)。
有冒險精神,可以淘寶買個頸椎牽引架吊下頸,或者深圳診所吊頸(50 元一個鍾)。

我唔係醫生,以上資料,僅供參考。
你仲可以 google 「走路踩棉花」,會見到一大堆類似嘅病情。
現代人特徵: 20 歲嘅年紀,60 歲嘅頸椎。
試下睇中醫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞