嶺南大學reg hall指南2024

21 回覆
3 Like 7 Dislike
方便俾咁多位fm可以揀清楚邊棟hall啱自己,大家可以用嚟參考下

**南宿**
Hall A&B: 斷咗莊好幾年,冇乜特別野,純粹專心讀書嘅大家可以揀呢2棟hall,不過啲廁所會有少少污糟,每層嘅common都幾大嘅,1樓成層都係common嚟,以前全盛時期最chur嗰幾棟hall嚟,好多靚仔靚女入

Hall C: 呢2年有翻莊,都會搞下活動嘅,洗衣房喺最底嗰層,而家會多左啲BBA嘅人入去,不過Warden係劉智鵬,相對上會嚴少少。男層係少過女層嘅,之前住過Hall C,non local都幾多下。今年枝莊都有搞過活動,都有人玩嘅,不過聽翻今年住Hall C嘅人講好似都淨係同自己人玩。樓下有個士多俾人買野食,不過好似幾貴下

Hall D:上年都仲係南宿最玩得嘅Hall嚟,不過唔知點解今年冇左莊,啲人都各散東西,Hall C又有,Hall E又有,新宿WHC都有。啱啱今年換左warden,好似話做試點,試高科技,詳細就唔太知道

**北宿**
Hall E: 北宿最玩得嘅Hall,成日都有唔同活動玩,呢幾年最搶手嘅hall位。靜有靜玩,嘈有嘈玩,原本都幾多Social人,不過今年都走左啲人。樓下有個士多,啲嘢都幾平,另外逢星期五都會一齊踢波,好似有poker打。今年會有新嘅senior tutor入嚟,好似都幾好人,上一個sen tut唔太識同人相處。今年得臨委,望落還好,都有搞下野玩下。不過夜晚會嘈啲,唔想咁嘈就可以揀short wing住

Hall F: 今年有臨委,不過大部份都係year4嘅,都幾靜,唔太多搞活動。今年收爸媽收得十幾個,warden office大地震,幾個tutor都走話頂唔順個warden。地下都有個士多,價錢還好,同岀面差不多。不過之前喺Hall F玩,玩左一陣就俾人投訴,以前係danso嘅集中地,今年好似去左WHC

Hall G:長期摺Hall,基本上都係non local/過3爆4嘅人住,住落幾好住嘅

Hall H: 今年有枝莊,不過長期冇影,情況同Hall G一樣

**新宿**
WHC: 好高,十八層,住好多人,不過都多non local住,好近富泰,一落去就係,朝早會有少少嘈因為周不時會塞車。3樓係common,同WJY share用,common好大

WJY: 今年有莊,不過人事麻麻地,聽講迫走左個p,情況同WHC差唔多,佢哋都有士多,啲嘢叼價錢同岀面差唔多,不過開好短同埋得2部𨋢,有排第

如果係BBA可以揀新宿因為SEK係BBA Building嚟,一落去就係,北宿都ok,因為有啲堂喺正門嗰邊上

如果你讀Soc sci就可以揀北宿,WYL係Soc sci嘅main building,唔使行咁耐

如果你係文研就揀翻南宿/北宿都得,差別唔太大

希望可以幫到大家

各hall莊ig
Hall C: https://www.instagram.com/c25.cynosure

Hall E: https://www.instagram.com/halle_iac_2024_

Hall F: https://www.instagram.com/forward_hallf

Hall H: https://www.instagram.com/5th_hestia

Hall WJY: https://www.instagram.com/wjy_apricity
朋友,jupas就好蠢既,你擺左咩choice佢就以為你就想讀,你想讀而又讀到唔通佢唔咪比你讀咩? 但真係世事如棋獲獲甘,佢點知有人擺左又唔想讀咁古惑又聰明?

我見你相貌堂堂一表人才雙目清明額頭隱隱有一股靈氣流出,連JUPAS都比你FAKE埋,睇極你個樣都覺得你係兒孫滿堂壽終正寢果批,正所謂塵歸塵土歸土,你歸宿唔係薄扶林馬尿水,都係西貢、九龍塘啦,駛乜日日咁委屈坐西鐵返屯門?咁所以呢,小弟不才,指條明路比你行,過幾日reg day呢,考慮到擺明唔要OFFER又係串咀D既,你扮肚痛哎哎呀呀黎唔到啦,讓返個offer比有需要既人,無謂死人霸生地,下年你開開心心入三大擺兩圍我實第一個帶齊人情食你餐飯,今年等其他NO OFFER同學有機唔駛做無主孤魂,係咪一家便宜兩家著先?

喺度溫馨提示你明年請早,再預祝你下年成功! ^^
如果新生想參與運動項目嘅話,可以用上年校長盃賽果泥做參考, 有玩校長盃嘅Hall體育文化會相對濃厚D, 除左自己同層友玩之外,重可以識多班波友一齊打下波。

校長盃總冠軍WJY, 亞軍Hall C, 季軍Hall E。

足球冠軍WJY, 亞軍Hall C, 季軍Hall E。
排球冠軍Hall G, 亞軍WJY, 季軍 Hall E。
羽毛球冠軍 Hall C, 亞軍WJY, 季軍Hall B
乒乓波冠軍 Hall A, 亞軍WHC, 季軍 WJY。
男籃冠軍Hall C, 亞軍Hall A, 季軍 Hall E。
女籃冠軍Hall E, 亞軍Hall B, 季軍 WJY。

來緊呢年嘅運動隊方面,WJY, Hall C或姐Hall E都應該會成到隊參賽,因為Hall 庄會幫手組隊。WJY特別d,Warden office好支持d學生運動,會一齊幫手搞呢d運動隊,所以資源會多好多,波衫同裝備都有Sponsor, 重有Funding買波同Book場地。

題外話,Hall E同Hall C近幾年都有人係hall 自殺,Hall E有人係房吊頸, Hall C就有人跳樓,驚個d同學可以揀Hall A, B, D, F, G, H, WJY同WHC
WJY 運動真係有啲料,項項運動都三甲,聽講足球仲大炒人9比0,但係唔知有無位侵新人玩。

利申無fact check
Hall 唔係校隊,有人報名同成到隊都多數都有得玩。

Hall A, Hall D 同 Hall E 之前幾年都好似成日有學生俾人Ban Hall, 大家揀個陣都考慮下呢個因素。
Ching 好似都有啲道理,講真舊宿啲文化真係趕客,成班都剩係圍威喂

新宿就好啲嘅,雖然斷咗莊幾年,但係今年有莊之後都唔同咗啲嘅,聽講晚晚個common都好多人一齊打牌,咁應該唔似係會杯鳩人嘅
我講多少少呀,部份向山嘅Hall E Hall F房係望住山墳的,姐係個你可以隔住個窗同堆山墳近距離對望,一打開個窗簾就可以同個山墳say hi。
新宿都有嘅,Hall E都已經好幾年前,Hall C就啱啱上年10月度11月先有人喺Hall自殺。啱啱問過吓住Hall C同Hall E嘅人,佢哋都話Hall E住左成年都冇問題,反而Hall C就有試過feel到有
新宿勁多靚仔
小妹入左2個星期就出左pool
我識小小風水
JY and Whc個位對健康同財運都有好處
想知再講
有冇hall g?
Source:Trust me bro
呢啲打手post freshman都係唔好睇多
笑咗 hall e年年都咁得閒 有打手出post
Hall E收多啲mk仔 校長盃先夠人打交
樓主點睇hall e年年輸波都打交
求撚其啦 都冇hall住
LingU 以前4年2宿(強迫) 宿位UGC你想住就有得住
依家唔知
以前 已畢業好多年
WHC WJY最好 人又識到 設施又好 廁所又唔洗咁多人Share
GH就可以安靜訓教 但廁所真係正
其餘南同北全部都差唔多

其實你要玩邊座Hall都一樣有人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞