鄧成波家族上年勁蝕50%賣酒店「撻Q」 現再委託代理放售 料蝕5億

25 回覆
6 Like 0 Dislike

鄧成波家族繼續沽售手上物業以減低負債,由其家族持有的旭逸酒店﹒旺角於2023年9月曾有市場消息傳出以5.6億元沽出,持貨5年帳面勁蝕49%,料成為該家族歷來蝕幅最多的成交個案。惟據代理指出上述成交最終未能成交,最後「撻Q」收場,昨日(6日)該家族再委託代理放售。

上述個案為旭逸酒店﹒旺角,位於旺角砵蘭街60號,全幢樓高30層,地盤面積為4,053平方呎,總建築面積為48,595平方呎。地下及1樓為酒店大堂及商舖﹑5樓至32樓客戶,共提供199間酒店客戶。

舖王鄧成波家族,旁為兒子鄧耀昇。(資料圖片/香港01攝)

去年「蝕讓價」推出招標 持貨5年帳面勁蝕49%

據了解,酒店於上年7月以「蝕讓價」推出招標,業主當時意向價約7.3億元。當時,市場消息指出,該幢酒店最新以約5.6億元成功易手,即每間客房成交價約281萬元。而以總建築面積計算,成交呎價約11,524元。該酒店由鄧成波家族持有,於2018年底以11億元向英皇購入,以上年傳出成交價計,即持貨5年帳面勁蝕49%或5.4億元。

旭逸酒店﹒旺角。

買賣「撻Q」 再委託代理放售

去年7月市傳新買家以百樂酒店集團羅氏家族呼聲較高,惟相關消息暫未確認。有代理指出,上述成交未能完成,最終「撻Q」收場,故目前再委託代理放售。萊坊執行董事,大中華區私人客戶主管麥子興表示,新業主可以考慮將酒店稍作裝修直接改造成學生宿舍。值得一提,近年不少學生願意以年繳形式承租,可為買家帶來穩定可觀的租金收入,投資風險亦相對較低,投資者不妨把握此機會入市。
啲錢唔係自己賺嘅,就梗係搞咩都得,精子游泳大賽冠軍
尋租不成
遲買平幾億
而家再賣多次止唔止蝕5億?
d買家知你等錢用仲唔壓到低一低咩
仲賣乜鬼,走佬算吧la
傻家族仲係度等奇跡呀?
買家撻訂都唔要?
反映香港好多野都係高溢價
根本唔值咁貴
唔係話可以追差價?
普通人斷供三個月都要收皮
人地年幾兩年仲未破產,證明仲有錢剩
有錢洗乜比人接管賤賣
根本現金流斷晒
而家佢班債主人踩人
鬥快接管,賣得幾多得幾多
傻更更仲信佢有錢還
咪步瑞信後塵執粒倒閉囉
點解要還?

有咁多學生冇屋企 要住宿舍咩?
正想入黎講
正解
大陸人、貪得意既中產仔市場?
港版痕大

只要筆債夠大

你就大聲過債主
咪就係冇還比人收左層樓
渣過阿偉
點解當年佢要炒商廈,如果炒住宅,最少租得出同有人接貨先啦
上帝要他滅亡,必先使他瘋狂
廢老同一條公式贏左幾廿年
以為真係自己有料
唔識得做risk management
咁咪仆街囉
點解呢代咁7
二百幾萬一間酒店房,平均每尺已經同隔離幾座唐樓相差唔遠,真係呢...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞