[DSE2024] 應唔應該重讀Retake 2025 DSE 諮詢區 + Jupas放榜區

10 回覆
1 Like 0 Dislike
DSE放左榜大半個月,意味住又到Jupas放榜啦, DSE考生準備好未呀?
聽日8月7日 9點鐘就有結果了!
熱朱係度祝大家入到心儀科目呀,聽到大家嘅好消息。
傳說拜下JUPAS God 大D機會入A1
歡迎聽日放底你既Jupas Offer ,祝各位巴絲順順利利直入A1
祝大家入到心儀科目呀

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(年經
有人歡喜背後,總有人未必如預期咁理想……
雖然多左院校有彈性收生,但唔係人人受惠得到。多左自資院校有學士學位,但未必個個岩心水
面對DSE失利,未必入到心儀科目,有人會考慮ASSO/HD..跛左腳要唔要補返科呢?
有人會考慮Retake,到底...Retake定副學士好呢,定係雙修呢?

歡迎係度傾下,參考下意見,再作決定
決定自修嘅話,真係要諗清楚到底要報邊d科,做好時間管理,搵條最啱自己嘅路
(例如過去有D同學一開始雄心壯志想retake哂咁多科,去到臨考覺醒唔夠時間要選擇性咁溫;或者係all in 係 一兩科, 點知今年改左出題方法,考完一科先驚

======================================================
CD-ROM 升學諮詢 (包括Quit U / Asso / Retake) / 加入2025 DSE 自修同學會:
https://forms.gle/83YMBM98bDD2NAc27
承上,如果考慮Retake,建議評估下自己狀態先!
想自修既話,請睇晒下面先,再問下自己係唔係承受到。

未來一年既自修生活

以上唔係嚇你,當然適當既朋友社交都好重要,話哂自修係成年既事,保持心理健康相當重要。事實上,自修生活需要好有規律,唔好見到人地自修升得勁多分就覺得Retake「其實唔難」。

要知道...Retake係一種方法,但唔係每個人都適合,要升一分都已經唔簡單,背後一定付出左好多好多心機。作為自修生,呢一年入面要修心養性,心裡面要清楚自己做緊乜野同埋需要完成D乜野,跟住自己訂下既目標奮鬥,要不停重覆讀書操卷改卷,好似無感情既機械人咁。淨係要戒手機呢一點,已經超級難,有時候溫溫下書,又忍唔住碌下部手機,上下連登IG睇youtube ,今年仲有Threads添,身邊無限咁多誘惑。毅力同決心,缺一不可。

試諗下自修個一年,大家身邊既八卦朋友、屋企人間唔中會「關心」你自修進度,當中既心理壓力,難以想像。而自己每日對住同一大堆Notes和Past Paper,要Keep住自己有動力去讀書,唔係咁易架師傅。有時壓力大起上黎連訓教都會發個操卷或者係放榜衰咗既夢,或者會質疑自己自修既決定。然後你又要開始第二日既溫習,感覺溫左書實質上又好似無把握咁,擔心浪費左一年,無限輪迴,自問考慮Retake既自己頂唔頂得順呢?

重覆去溫書在於考試黎講都只係基本野,選擇自修呢條路,仲有好多無形中既壓力……請各位睇埋下邊幾個點,決定自修前,諗清諗楚

1. 自修,冇人會督促自己

自修麻煩位係好多DSE相關既事都親力親為去處理,比起讀中六額外多左唔少野。由報考DSE同JUPAS,去到搵筆記, 做Mock Paper, 做Past Paper,都要自己去攪掂,唔會有人代你去做,而自己放底左讀書近半年,好多野又要重新Pick-up返 。而且,唔會好似以前返學咁,有測驗考試功課去督促自己溫書,Keep住進度,Sorry,係完全冇既 ;有野唔明唔會隨時有老師同學答自己,有補習既話可以問補習導師,冇既話就要上網問人,但你會發現唔同人有唔同答案,最後又係要自己搵翻邊個先係真正答案。可以問一問自己,你有無呢個決心毅力 持之以恆實踐呢......

2. 覺得自己係零

冇左學校既測驗考試功課,係好難知道自己有冇進步,百分之一千既自修生去到10-11月既時候就會開始懷疑自己溫書究竟有冇用,溫完都唔知自己溫左啲乜,做完Past Paper又冇明顯進步,越溫越迷茫,唔敢肯定自己所花既時間係咪值得。始終自己一個人容易亂諗野 ,可能你會有一朝訓醒,覺得自己無所事事,不事生產,坐食山崩,做左屋企既負擔。久而久之,你會當左自己係一個躺平師,連自己都開始討厭自己,夜晚越諗越多開始失眠。

btw,其實自修都係讀緊書,辛苦在於不斷要同自己既意志+身邊人嘅期望同眼光鬥爭,說服自己做緊既野係有意義既。想自修的話,擋唔擋得住呢啲負面感覺?

3. 煉成摺毒性格

當8月尾9月嚟到,你可能會見到啲中同都開始咗佢哋嘅大專或者Ulife,參加ocamp,識到新朋友,享受hall life,你同佢哋身處係平行時空咁。你可能會覺得自己同佢哋無話題傾,好似住喺兩個不同世界咁。大家嘅興趣同話題都變咗,心臟夠強大的話都仲好,自信既話就會自己摺埋,有聚會都唔去。即使你決定去聚會,你可能會發現大家都好關心你嘅學習進度,但有時佢哋嘅「關心」會引發自卑感作怪,會覺得好唔自在。有啲人可能會問候你溫成點,或者講野有骨 。大時大節啲朋友約出街,你要取捨留喺屋企溫書定去玩,但當你真係出去玩嘅時候,返屋企後可能會有罪惡感,唔應該出去玩。而假如你留係屋企, 又會成日囉囉亂心理唔平衡無得約Friend

=======================================

講左咁多,唔係嚇大家,而係講定比大家聽自修有好多心理關口要過。
自修係一個重大決定,所以想大家知清楚自修既生活係點樣先。 始終時間都係成本

如果你覺得自己捱到既,歡迎大家加入自修同學會2025 ,稍後時間會同大家開一個屬於自修生既WhatsApp Group,今年同樣同過去幾年一樣都會提供各式各樣支援比自修生。 (Group主要比大家交流資訊 ,個別都會有人同大家傾下自己嘅野 )

除此之外,吊頸都要透下氣既,我地都會想有定期聚會,等各位自修生可以互相鞭下 ,自修路上,你不是孤單一人,當然最終搞唔搞得成要視乎唔同Retaker的意向 ,同埋始終大家水平目標好多時候唔一樣

各位有關retake既野可以隨便問。CD ROM或者有興趣加入同學會既巴絲打,可以係下面條Link留言或者留低TG聯絡方法。( 保障自己,連登上就唔好講個人資料了)

CD-ROM 升學諮詢 (包括Quit U / Asso / Retake) / 加入2025 DSE 自修同學會: https://forms.gle/83YMBM98bDD2NAc27
留名
推推推
派咗jupas嘅巴絲打滿唔滿意
依家冇人玩連登?
冇人理
新一代玩d card
仲有公開版連登thread
大部分人應該要上到U先有isp email
想問下交咗留位費之後,院校幾時會send d information 過黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞