泰國旅遊討論區(13)

203 回覆
3 Like 1 Dislike
曼谷旅遊討論區,不限曼谷,歡迎交流泰國旅遊最新資訊
有咩問題睇咗依度先
根據大家嘅問題整咗個Q&A,下面所有嘢都係我自己經驗

Q:好多新聞都有話咩KK園,泰國好危險咁到底實質情況係點?
A:根據我自己嘅經驗就係唔理喺曼谷同芭提雅都好安全,我經常自己一個凌晨喺條街行都冇事,就係去到邊都好要小心自己財物,係條街有人你野你都唔好理佢就得

Q:換錢去邊度換好
A:我建議係可以係機場換幾千,之後再出市區換機場換錢可以去,因為你搭車仲有有啲酒店可能要比按金,換錢記住要帶passport
機場換錢可以去依間super rich

曼谷市區我就建議去Vasu Exchange,係BTS NANA站,依間應該喺曼谷最好rate

芭提雅就認住呢間黃色TT

Q:泰國有咩call車app好用
A:bolt同grab,兩個app就我自己用就覺得bolt好用啲,司機比較多同埋價錢比較平,但係grab就除咗call車之外仲可以叫外賣所以建議係兩個都裝晒佢

Q:係曼谷機場出市區或者落芭堤雅坐咩好
A:如果係去曼谷市區就可以坐機鐵大約45分鐘左右出到市區,人多我就建議用Klook book車,去芭提雅我建議都係用Klook,你可能會問點解唔用bolt 同grab,因為用Klook book定係平過用call車app,Klook大約係270hkd,call車app就要大約350hkd左右

Q:咁泰國有咩酒店係正
A:我只會分享我住過嘅,其他就等其他人分享
曼谷:grande centre point ratchadamri,依間酒店房夠大又有洗衣機行5分鐘去到BTS,10分鐘到central world,四面佛夠晒方便
芭提雅就Grande centre point Pattaya ,水上設施好玩同睇到海景,T21隔離仲有酒店可以直達let’s relax,let’s relax開10點T21開11點,簡單啲講就係你唔使book都可以直接去let’s relax

Q:有冇電話卡好用
A:一律推薦大象卡
大約係咁嘅樣

Q:有無咩夜市推薦呀
A:咁大多數人都係去Jodd fairs 或者Train Night Market DanNeramit.
Indy Night Market 曼谷當地人會去local小小
你可能會問咁其他夜市,其實就個個都差唔多,唔推薦太多
唔想熱可以去icon Siam個室內水上市場

Q:copper buffet 點book
A:唔好搞咁多嘢,直接去klook book
或者https://vocus.cc/article/amp/65cd8c46fd89780001582502自己睇

Q:咁泰國有咩好食
A:https://docs.google.com/spreadsheets/d/15m8y7mFhM3NjCjYaK4XvCeAKEFXVJvxkxRsSWAbvDxw/edit?gid=0#gid=0

Q:芭提雅有咩好食啊
A:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Z_8adWLlb111Ym2oChSqkWLSEZaAVZkQN3xXYTg9Rtc/edit?gid=0#gid=0

如果有好食想分享可以同我講我加上去
歡迎大家補充
準備去布吉
曼谷酒店去芭提雅包車大家有冇邊間推薦?
直接call grab啦
想包架大車6個人
Grab有得call
有7座同5-10座van
咁不如klook啦, 用埋啲優惠碼都唔太貴
同埋啲車一定舒服過就咁call grab
芭堤雅有咩好野食
有問題睇咗依度先
睇咗#1先,或者講吓你想食咩
七月尾去完 已經想再去
係機場準走嘅時候已經諗緊幾時再去
想試吓去嗰度一個月生活 唔係旅行咁 係chill住咁玩 但係同女去做唔到佢覺得就係要日日晨咁早起身先係旅行唔識欣賞嗰份chill 同融入既感覺
個人一律建議
有囡唔好去泰國
月尾同女朋友去曼谷想揾一日去玩水(浮潛etc)但唔諗住喺芭提雅,大家有冇一日喺曼谷出發嘅trip推薦?🙏
真帶女去泰國不如唔好去
你上Klook 睇吓有冇
就係klook有好多 想睇吓有冇ching book過

book咗個但應該唔夠人唔成團
直接約泰國司機
第一次訂機票,想問HKexpress HKG to BKK 24/8-31/8 來回2000HKD係咪差唔多,定係有其他航空平啲

$2000 全包行李 廉航唔抵, 成日有promotion $2000前後搭傳統airline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞