中三學歷想讀返書

59 回覆
4 Like 18 Dislike
想讀工程,係咪要讀夜校或者毅進先?已前唔識諗,宜家想改變
幾碎
廿尾
本身有冇做緊 可以用年長生資格報hd
職專之後升HD
1. 讀IVE基礎文憑再上HD

2. 做緊相關工作既就試下用年長生直接讀HD

有心唔怕遲
加油
讀應用教育文憑啦
一年已經有五科合格
做緊飲食,覺得太冇時間想讀返書轉行
方法1係咪total 3年時間?
係,一年FT FD等於5科合格
再讀兩年FT HD

如果PT就要讀四年HD
咁可能要由foundation diploma 開始讀起,加油,廿幾好後生姐,會唔會考慮入咗行先?
年長生要嘅工作經驗係幾多,宜家要入嘅都係做地盤,計唔計相關經驗?
你個username點得嚟
幫朋友問
讀VTC 青年學院(part time) 職專文憑(DVE)再駁返上去IVE HD
中三學歷唔知基礎文憑(DFS)收唔收
我中三無讀

過咗幾年重新慢慢讀返上去

依家做緊律師
你想做工程,咩工程?建築?機械?
https://www.facebook.com/100064812453757/posts/pfbid02GisRiQYwuX8anBVgKEngqeZPdwUnwauYqfqGUxqPeQ4GBiPVLDDrQUEva3m5Hn3Ul/?mibextid=WC7FNe

港府計劃明(2025)年為建造業首個試行工種公布大灣區標準及推行「一試多證」安排,讓建造業從業員在粵、港、澳其中一個指定考核機構通過考試並獲得技能證書時,可同時獲發另外兩地相關工程的技能證書,以助提升大灣區人才的技術水準及交流。
香港發展局表示,為推動大灣區「人才高地」建設,共同提升大灣區建築工人和技術人員的技術水準,政府聯同廣東省人力資源和社會保障廳,以及廣東省住房和城鄉建設廳,為建造業人員的技術水平訂立大灣區標準,為業界推進「一試多證」安排提供基礎

他認為,若技術工人「一試多證」培訓推行順暢,未來應涵蓋更多建造業的工種和職位,例如行業管工職系(科文),並且探討將計劃擴展至其他行業,助香港融入國家發展大局。
點解想讀工程?
ching 有料,可唔可以share 下條path
中四中五外國預科外國大學外國律師牌

有錢就做到
building services
其實樓主中三學歷正常應該由中專讀起,3年後再轉dip,1年後轉high dip再讀2年,投資咁大,想佢諗清楚係咪真係想入工程姐,現實同理想有落差就唔好喇

樓主會唔會考慮自修考DSE? 5科pass直接報high dip好似仲快啲,一個唔該考到超水準直接入大學仲爽喇
醫療科同IT門檻高+冇興趣,商科出嚟冇方向,感覺工程科最實際而且多fd做,之後搵工都易啲。當然數學要下一番苦工
以前唔識諗唯有宜家還返,冇學歷真係搞唔掂,係睇下有冇條快啲嘅path
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞