BB感冒流鼻水咳

30 回覆
0 Like 2 Dislike
喂佢藥佢會BU 出黎,真係點攪
有在全額職醫保好唔好送佢醫院,點先易D入到去住
咁都問?

佢有冇精神定係病樣?燒得勁咪去急症囉,個仔你架喎
都係食藥打針
嚴重就留院
最緊要高燒39或以上要睇實
要退燒
有冇高燒?
流鼻水咳會自己好返,最緊要飲多d 水
37.8 燒
睇左診所
最好趁佢瞓緊時餵
佢訓緊可以點喂
37.8 你都驚?
幾多個月大?
普通感冒 唔係流感果啲 又冇併發症既 一般都唔需要入院
如果食得訓得 精神ok 呼吸冇喘嗚聲 基本上唔需要太貪心 一般2-3日內會退燒
打側瞓嘅話,少少咁唧入去
幾多歲先
幾多個月大?
普通感冒 唔係流感果啲 又冇併發症既 一般都唔需要入院
如果食得訓得 精神ok 呼吸冇喘嗚聲 基本上唔需要太心 一般2-3日內會退燒

真係擔心既可以帶佢去私家睇兒科專科
37.8好小事
用下退熱貼,一係就藥水溝果汁
唔係咁樣都要教呀下
11個月大
佢流鼻水同睡果陣有氣喘聲,睇過私家醫生個醫生就話無咩野問題,但KEEP住幾日都未好返
今晚試下果汁,佢係半歲時又係感冒過一次,果陣幾日就好左,今次仲未好
另外餵藥果度呢 我通常見佢bu出黎會夾埋用手掃番入去
除非你好肯定佢bu/嘔哂出黎否則一般唔建議重新餵
加上你37.8唔算好高燒 呢一度唔洗太緊張
但要留意 嬰幼兒既免疫系統未發展完成 病情嚴重程度未必同發燒溫度掛勾
你帶佢睇醫生,俾既都係水劑同會有無針針桶架,孖開個口直接針桶擠入啲,仲點吐出黎?你唔係擠係佢條脷度俾佢慢慢梅呀
感冒流鼻水係必經既,係發燒要多加留意
醫生有冇叫你覆診?
如果反覆燒多過5日 建議你帶佢睇兒科
試下快測啦
好大機會係中左腺病毒之類
流鼻水,持續低燒
病毒都無計係靠自己抵抗力
個醫生話小問題
但BB既野真係好難確定
我想了解下浸會醫院果D會唔會好D,
反正買左全額醫保包住院
係唔知易唔易入
37.8嚴格上都唔係咩發燒,記得醫生話高過38先食
問個之前問過保險經紀條友又話無位,
如果直接帶左佢去睇會唔會易D住到院
睇私家醫院門診部既兒科
同醫生講病左好耐好,問下洗唔洗留院觀察
佢肯咪肯囉,唔肯都係踢你走
掉佢入醫院咪仲大鑊
37.8 好易搞啫
keep 住check 住體溫如果突然爆升食咗藥都降唔到的話先入急症啦
另外可以參考英國nhs 指引
https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/

但凡有疑慮一律建議睇兒科
屋企有小朋友既其實最好搵定一個跟開既兒科醫生
宜家好多兒科診所都有whatsapp / hotline 比你問呢啲基本問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞