好多瘦人都膽固醇超標

19 回覆
2 Like 0 Dislike
https://www.etnet.com.hk/www/tc/health/103732

見呢d 又話其實唔洗太驚
因為瘦人唔代表唔食高膽固醇食物,佢哋可以消耗到脂肪外表睇黎唔肥,但膽固醇消耗唔到會留喺體內
內臟脂肪會唔會都好高
好多地方都取消左膽固醇上限,膽固醇總量唔重要,
壞膽固醇先要注意下,好膽固醇唔怕
食多D蛋
蛋日日食

但內臟唔敢
真正影響血管嘅應該係氧化低密度脂蛋白
均衡飲食,食返多啲omega3 嘅嘢應該更有益
而家啲人咁鐘意食內臟 緊係超標啦
牛雜 鵝肝 雞腎 尿酸膽固醇唔高都難
係咪唔食內臟就冇事?
基因決定左
膽固醇高呢樣都可能遺傳,始終8成係身體自己製造。
内臟係壞膽固醇,應該食少D。
開心都好重要,好輕微擇界就由得佢啦,完全戒曬都好辛苦,控制個量就OK,食幾啖内臟唔會好大影響。
我幾肥吓,但膽固醇咁多年都冇超過標
其實唔關肥瘦事
內臟脂肪都係有體積架 點會睇唔出
竟然,你肥係食咩多
基因決定身體代謝影響膽固醇水平佔左絕大部份因素
反而飲食只係小部份
如果壞膽固醇高基本上就趁早食statin類藥物算吧啦
越早食越早降膽固醇防心腦血管病越有效
肝臟製造好壞膽固醇嘅比例係由基因決定
如果壞膽固醇超標
你可以做嘅野有
1. 靠飲食睇下控唔控制到嗰1/4
2. 食藥
3. 躺平
雖然近年research 話蛋無想像中咁有害, 但唔代表應該叫膽固醇高既人食多啲蛋
都有唔少Research 話食蛋係related to increased LDL
冇食啲咩多
易肥純粹遺傳
當年膽固醇實驗用兔仔係草食性動物,同人類消化/吸收系統唔同。

近年我睇到係食蛋有益,又話係膽固醇既清道夫之類,大家吸收既資訊來源唔同,自行判斷。

以下研究仲話會降低膽固醇總量:
https://today.line.me/tw/v2/amp/article/7NRJmVQ
我諗部份原因係因為食蛋多數係取代其他肉類蛋白質吸收,所以對膽固醇應該係比較好既。
識條友仲以為自己瘦健康 笑死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞