科學家證實 : 2037 至 2064 年世界末日, 點樣部署?

234 回覆
42 Like 86 Dislike
A critical system of Atlantic Ocean currents could collapse as early as the 2030s, new research suggests

https://edition.cnn.com/2024/08/02/climate/atlantic-circulation-collapse-timing/index.html

AMOC 大西洋經向翻轉環流將會喺2037 至 2064 年崩潰, 2050年前崩潰機會好大, 亦都係電影明日之後 (The Day After Tomorrow)講嘅世界末日情景 :-

https://www.youtube.com/watch?v=HUBDFoMNXzA

即係最快仲有13年世界末日, 點算?
又想呃經費
咁快啲排多啲溫室氣體頂住個溫度啦
末日前24小時話聲我聽,到時我做盡想做嘅犯法嘢
快少少唔該
要請定AL
再開勁啲冷氣
已經經歷了人們所講3次世界未日
今日一樣無死
咪跟套戲去買定滑雪裝囉
like what?
到時石油用哂未?
入定午餐肉
咁啫係使唔使番工
之前都有科學家講過每1500 年就會火山大爆發一次,咁岩下次週期就係2036左右
女女女
2012夠話世界末日啦
姐係仲有12年挨
你都on9, 白堊紀熱咁多,恐龍都未死。
快撚啲啦 唔想返工
在馬斯特里赫特期末期,曾發生大幅度的生物多樣性衰退事件,時間相當於K-T界限。在滅絕事件過後,造成許多空缺的生態位,生態系統花了長時間才恢復原本的多樣性[14]。
雖然白堊紀-第三紀滅絕事件造成許多物種滅絕,但不同的演化支,或是各個演化支內部,呈現出明顯差異的滅絕程度

死90%好末?
https://smctw.tw/16304/

2023年7月26日《自然-通訊》期刊(Nature Communication)發布最新研究,研究團隊提出「大西洋經向翻轉環流即將崩潰」的警告,並指出已經觀測到大西洋經向翻轉環流不穩定的跡象。已經不是第一次有研究認為大西洋經向翻轉環流會崩潰,台灣科技媒體中心邀請專家解釋他們的觀點。
冰河時期者
大家祖先都見過啦
驚條毛
差唔多la,天然ge野無得改變架喎,盡情活在當下啦,開多d冷氣,用多d膠袋,享受下人生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞