點解啲霉菌出哂黎

14 回覆
3 Like 1 Dislike
冷氣長開24
之前天氣熱都冇出
今日焗小小 成幅牆2成位黑哂
平時有spore
長開冷氣都要吸塵 要真係清潔
24唔係生唔到架
最好有空氣淨化機長吸
同埋注意濕度
房出面仲黑
已經有開住淨化機
冷氣唔夠凍濕度長期70-80%
吸塵清潔幾耐做一次?
成日覺得清潔好麻煩懶去做
依度要分享返兩個Concept

第一:家用冷氣開完,好多人都誤以為可以除濕,其實係唔得

要考慮一個因素
閂哂門窗嘅環境開冷氣
室內溫度每降低1度,相對濕度就會上升2.5-3%

第二:空氣都係充斥霉菌孢子,用樓上嗰套長開空氣清新機嚟擋係費時失事,你總會有冇開嘅時候,又或者你成世好天都唔開窗咩

反而我會建議資源集中用喺多開抽濕機
一見潮濕就開

博物館放展品嘅環境一般係壓到60%樓下
(因為65%樓上,霉菌嘅生長速率係60%嘅3倍,再往上更加係幾何級增長)

濕度喺60樓下,霉菌嘅生長速度係接近0
全間屋都黑哂 裝修又煩
生活在霉菌中 唔知點搞
藥房買氨水同75%酒精
有d鞋都發左毛
一連聲幾日落大雨就會咁
keep住先開冷氣 然後一關鍵開窗開窗簾就有溫度差有水蒸汽先有利霉菌生長
長期住易患癌
濕度太高啦,最盡都係60%左右,70%以上霉菌最愛
同意,我屋企夏天關窗,抽濕機設定濕度70%以上自動開機,55%自動關機
以前屋企牆身都係發哂霉, 發現你冷氣朝早閂之後唔好即刻開門, 唔係你牆身會有水珠,最易睇係玻璃櫃有無霧氣。如果真係唔小心冷熱空氣交匯,就快手拎抽濕機抽返乾,霉菌真係一發不可收拾
最簡單方法係閂冷氣唔好開大房門/window 比條gap 就可以
同時開風扇吹
定期開家用UV燈殺菌
記得無人先用
同埋用完要通風
今翅真係仆街鳥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞