男士護膚控油分享

41 回覆
2 Like 3 Dislike
[巴打入]男士護膚及產品分享討論
https://lih.kg/178024

我跟之前個post推介,
而家每朝都用緊the ordinary 嘅Glucoside Foaming Cleanser 洗面, 之後搽Niacinamide 10% + Zinc 1% 幫助控油, 再搽Natural Moisturizing Factors + beta glucan 去補濕.
但係平時去到lunch 果陣,個額頭d 油已經出哂黎,反哂光咁, 究竟我應該點做好
A酸算啦
先用外用 唔得就食
其他都曬鳩氣
以前我塊臉都多油到on9
個人認為洗得太多臉反而有反效果
我係朝早清水洗夜晚先洗面乳,洗完臉用HA+b5 -->Na+zin先再搽NMF,每星期1-2次去角質嘅產品/面膜,我就用緊有維他命C嘅洗臉乳 (樂敦CC。

唔好食咁多高糖嘢同埋曬太陽要搽防曬,飲食健康都改善好多。
巴打,有咩A酸推介? 因為我只係有少少暗粒,但就無暗瘡嘅. 係成個額頭油到反光,好尷尬
搽控油防曬,日中出油補防曬吸油碎粉
唔好亂用A酸
A酸會令皮膚愈黎愈薄
重點係本身你無乜暗瘡

如果你本身係油性底
咁你要接受現實
香港又濕又熱
去到Lunch 已經好多油係正常

做好補濕
敷多d補濕Mask

暗粒/控油方面
可以買DR WU 個隻8% 杏仁酸
每晚用(唔好日頭用)
睇下有無改善

身體內部都好緊要
飲多d水
飲多d金銀花水
食維他命B雜/E/鋅/益生菌

你做到呢一堆
應該要都會有改善
講多小小

一撚定要做好補濕
做唔好補濕,點用其他野都係無用
其實返到公司都坐係冷氣房坐到收工,都關防曬事?
真係對呢方法零認識
每朝同每晚都搽Natural Moisturizing Factors + beta glucan, 想唔想做好補濕?
*算唔算*做好補濕?
控左廿年,乜都無用,只能返一份輕鬆的工,包唔洗出油
樓上有巴絲提議搽酸
無論咩酸,都係要配防曬
我個人認為先習慣搽防曬,再嘗試搽酸,會係一個比較好嘅方法
搽酸係減少出油,控油防曬係吸走油光,雙管齊下最好
樓主你之前個post 講RIRE牌子同dmc凍膜有冇圖分享?
戒糖,多飲水
你講個兩隻唔識

簡單講
Toner + 補濕精華 + Lotion

Office 坐冷氣房的話
格日敷補濕Mask

去Iherb 買HKD 6-10 蚊一塊Mask 就夠了
應該唔係我喎
如果我搽完防曬,去到食晏係office 都出哂油,
係唔係應該用紙巾抺乾走d 油,再補防曬?
唔該哂巴打,我去iherb 望唔望先
是的
出門前搽好防曬,喺在意嘅位置輕拍吸油粉末,之後日頭出油後輕輕印走多餘皮脂補粉就可以
最容易入手CANMAKE Silky Loose Moist Powder(含滑石粉)
如果願意貴少少可以嘗試冇滑石粉嘅以下
bareMinerals ORIGINAL Mineral Veil Set + Protect Brush Mineral SPF 25 PA++
ETVOS 舞伶防曬礦物粉SPF50 PA++++
ETVOS 舞伶礦物防曬蜜粉餅 SPF45 PA+++
MiMC Natural Whitening Mineral Powder Sunscreen SPF50 PA++++
Naturaglacé 礦物柔滑蜜粉 SPF40 PA+++
Rachelwine UV 礦物防曬粉 SPF50+ PA++++
Supergoop! (Re)setting 100% Mineral Powder Broad Spectrum Sunscreen SPF35 PA+++

基本上同細個bb用爽身粉或者中學生用止汗劑嘅感覺係一樣
邊度會容易濕笠笠就預先拍少少,出完汗抹走再補番
咁就全日乾爽
T字位出油其他勁乾,可以點搞?
唔會令皮膚變薄 迷思黎師兄 來自爛面食a酸好嘅人
有用咩
我就係由當初成面暗粒食A酸食到爛面既人。

唔係迷思黎。
我都係過來人師兄
有凹凸洞,有咩方法?如果要睇醫生,有冇邊個介紹?
做facial 改善肌底層
以前我都出油出得好勁,比女朋友帶去做facial
做完真係冇出得咁勁同清爽好多,話咩肌底改善左
水油平衡返就會少好多皮膚問題
依家keep住都有做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞