到底我係咪生濕疹?

45 回覆
2 Like 5 Dislike
有冇中醫介紹?同埋因為我係好輕微同埋應該初起,唔知中醫會唔會覺得我嘥氣但認真好唔希望佢會再發大
初起都重有得搞
免疫力差就冇機會起
之前有試過食敏感藥頂一頂

唔好咁大壓力呢個真
我知好難但盡力啦
明明搽完好快冇事
拖下拖下仲衰
濕疹又厚又粗鞋
R下R下會甩皮好似落芝士粉咁
之後會出水
已經好番
你屋企附近搵間睇吓有冇用先
我係睇舊式嗰啲睇完直接幫你煲埋
就係輕微同初起先更加有唔好亂搽藥膏
係咪紅點咁樣?
我睇中醫話係我氣血唔好,
d熱毒走唔倒,氣血帶唔走。
要食/飲返啲補氣血野。
做帶氧運動都補氣血,
但要慢慢嚟,唔好一嚟就好劇烈
我都係
補返就有改善
之前另一個中醫一路清熱同補腎都麻麻地
一轉方向養血就好啲
啱啱再睇樓主你話唔痕唔痛真係似我而家既狀態。
以前生過痕既濕疹,全身都係,
之後好返咗一段長時間,但最近就出咗一啲好似樓主你講咁樣嘅嘢唔痕唔痛,純粹紅色,我睇過終於就話呢啲唔係濕疹
依個天氣真係難頂
我見好多人後天先有,包括自己,依家市面已經好多非類固醇濕疹藥膏,你唔太嚴重可以試下
早幾年又TG 又毒針 又冇肺 再加壓力都可以係誘因
update:
2隻手肘內側比我喪搽cream後已經無事咁濟
但係胳肋底琴日開始變紅,今朝起身就甩皮
沖完涼之後捽走咗啲甩出嚟嘅皮
依家個胳肋底變咗黑色wtf,仍然唔痛唔痕
我有7成sure唔係濕疹,因為接近唔痕咁濟
想再睇醫生,但之前個醫生話係濕疹...
唔知點好
ching 我依家手啲疹就退咗
反而胳肋底之前係一撻紅
今朝甩皮,然後變咗黑色
摸上去仲係滑,唔係濕疹嗰種粗鞋感
你有冇經歷過呢個過程?
我後天...紅點開始發展, 一開始個樣超似俾野咬.
但全身都有, 愈生愈密. R 完D 傷口仲merge 埋一齊出水& 甩皮, 咁先發現應該係濕疹.

之後有食益生菌同中藥, 係有好轉. 不過後尾覺得有D 唔對路, 總之我停晒所有野唔理佢, 然後識自己好返

一開始

比較嚴重

就好返晒
有呀 慢慢就會變番淺色㗎喇 放心
你唔算嚴重
我就係咁 中醫話我要補氣血
氣血妳先可以帶左濕氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞