[認真回答] 究竟北韓奧運選手回國後會點?

31 回覆
9 Like 3 Dislike
[認真回答] 究竟北韓🇰🇵奧運選手回國後會點?

其實所有北韓奧運選手,都已經係特權階級,一般都有以下待遇:

1. 有得住首都平壤 (得10分1人口可以住喺首都,其他城市嘅人去都唔被批)

2. 國家確保選手一定有三餐溫飽,營養相對充足,但幾乎肯定唔係食好住好,因為食物鏈上層仲有勞動黨黨員同埋高級軍人

3. 有得被分配住喺平壤嘅新型摩天大廈,單位新穎,每天被批准用電量相對比別人多

4. 有機會躋身特權階層圈子,有機會出入平壤嘅私密高級會所,同埋奢侈品入口商店,但運動員本身並唔會有好多酬勞,主要係會被送好多禮物

5. 奧運獎牌選手將會被安排為政府宣傳,回國後必定在全國學校、工廠、軍營等等演講,假如運動員退役,將會安排在學校或少年宮等成為講師或教練等一官半職。由於佢哋冇權力,生活唔會好好,但國家會至少確保佢哋生活暢順

就算冇攞到獎嘅奧運選手,回國後都唔會被懲罰,但始終北韓勞動力及資源非常缺乏,回國後短時間內可能已被差遣到工地、水災現場、農田等進行體力勞動。

https://www.threads.net/@glo.travel/post/C-DYSfBPoko/?xmt=AQGzNIXmuagzXVbagfIKOM4DMfj9j-P34dcZnC-ki1B_1Q
咩係少年宮
共產主義國家嘅兒童活動中心
回國後都唔會被懲罰,但始終北韓勞動力及資源非常缺乏,回國後短時間內可能已被差遣到工地、水災現場、農田等進行體力勞動。

咪姐係輸左咪返去勞改囉
嬴左洗鬼咩
今次返去應該會俾人問責
因為有主動同南韓握手 同 合照
希望唔好俾人判死刑
唔知會唔會用高射炮
廣東都有
好過係中国
輸咗被唾棄 做乞兒
留低係巴黎申請庇護仲好啦
無人知
拎唔到冠軍,犬決

Apple Watch都用得
有咩會點
塞乒乓波囉
返去見金正日
題外話,點解北韓今屆咁撚勁
跳水又攞乒乓波又攞,平時唔聲唔聲
Palace
係咪用緊大陸d 山寨貨ja?
第一次聽呢個term係喺一套大陸劇聽到
仲以為學校黎
好似話要全家困起做人質先可以畀你出國
攞到獎嘅話就可以做功勳體育人/人民體育人 甚至共和國英雄或勞動英雄

攞唔到嘅話冇嘢嘅,睇下表現點先至決定下次有無機會再出國比賽

就算唔夠其他人鬥嘅話國內都有唔同嘅體育團/工廠/政府部門可以吸納班人去代表佢哋去參與國內比賽,至於體力勞動嘅話機會唔大. 畢竟黨和國家投入咗唔少資源去培訓佢哋
https://youtu.be/RIr5W-hYGyg?si=NHlH2BiOxJ9wLAEV
以前都有出去外國比賽
用到都唔奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞