點解中國咁多運動咁勁,係足球唔勁?

51 回覆
0 Like 13 Dislike
今屆奧運國足仲係不敗,你講咩啊
淨係想個仔打職業 要洗幾多錢賄賂
不如用黎做生意實際啦
其實係全部都廢.
佢地所謂勁果D,多數係冷門運動,人地都費事搞,參與少,投入資源更少,咪玩唔過中國囉
團隊既野, 識條鐵, 出賣佢地就最叻
其實好多教練都係咁你睇吓修夫基隊英格蘭
so?

點解仲有人回佢啲po
主流運動屬於高技術性高科技性工業,

中國不嬲唔注重呢方面,高資源多人口國家發展次級工業就夠
女足二十幾年前就勁
依家勁條屎咩
俾6年時間阿叻啦
100分
冇錢囉
因為球證旁證唔勁
「小巧難女少」是中國在20世紀80年代末至90年代初提出的奧運爭光戰略的概括,主要針對的是跳水、體操、射擊等項目,以及小量級舉重等。這些項目的特點是技巧性強、對運動員的身體素質要求相對較低,同時這些項目也是中國隊在國際賽場上具有較強競爭力的領域。

「小巧難女少」戰略的背景是中國經濟相對落後,國民營養水平不高,同時中國體育事業也處於起步階段,需要儘快在國際賽場上取得好成績,以提升國家形象和民族自信心。在這種背景下,中國體育部門選擇了「小巧難女少」的項目作為突破口,希望通過這些項目的成功來證明中國體育的實力和水平。

具體來說,「小巧」指的是選擇技巧性強的項目,如跳水、體操等,這些項目對運動員的身體素質要求相對較低,但需要極高的技巧和訓練水平。同時,「小巧」也指運動員的身材相對較小,這使得他們在一些項目中具有優勢,例如體操、跳水等。

「難」是指選擇具有挑戰性的項目,如射擊等,這些項目的難度較高,需要運動員具備極高的心理素質和技術水平。

「女」是指選擇女性運動員為主的項目,例如跳水、體操等,這些項目的女性運動員在生理和心理上具有一定的優勢,能夠更好地完成一些高難度動作。

「少」是指選擇單人或雙人項目,例如跳水、體操等,這些項目的比賽人數較少,能夠更好地突出個人或團隊的表現和實力。
所有野講資源
足球場都唔多個 點勁
13億人裡面. 揾20幾個踢到入世界杯決賽既人都冇.
其實今日女子足球都已經普及化商業化了, 外國女子足球水平已經大幅提升, 今日中國女足已經唔係90年代時嘅強隊
嚴打禁藥後,游水都跌哂watt
真係最勁係騙子
因為中國人自私自利,執輸行頭慘過,佢地覺得名利只有前鋒可以收割,中場後衛龍門呢啲位踢得好只會益左人,結果累鬥累變成一盤散沙
一般單人運動講體能,佢哋食開藥,單人體能上昇,就能有好成績
但足球講個人體能之餘,仲要講團隊精神,同埋戰術運用,對於個腦未開發只識得聽命令嘅支那球員,當然拍馬都追唔上啦,而且仲要全隊食曬藥都無用
但係國足應該係世界盃輸得最少嘅一隊
因為李鐵貪污
只要李鐵唔貪
就可以搞返晒上去
中國人好多運動都唔勁

特別係 運動大行 (田徑 遊水)
3大球(足 藍 排)
係女排有得爭下
今年遊水0金

一嚟足球講戰術策略,食藥幫唔到
二嚟中國只會投資冷門運動屈牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞