其實適度飲酒,係咪照計對身體冇乜大影響

42 回覆
1 Like 21 Dislike
飲酒謬論

第一 促進血液循環 戇鳩到極致 咁你不如去做運動 運動員都極之難可以攞到平衡 靜止嘅時間心跳減慢 彌補返運動時間心跳加速 但整體可以做到心跳數字向下 難過登天 心臟心跳寫曬程式碼 跳嘅次數會有限制 同細胞分裂一樣 你夾硬飲酒整快佢做咩?

第二 心情舒暢 減壓作用 鬆弛神經 酒類似毒品 佢係會你令到你嘅心情 情緒 整體長時間拉向下 你飲酒只不過係將你本身低於常人嘅情緒 嗰下做一個緩衝 你本身條線係畀酒精拉落咗 你就以為每次飲親酒條線上返啲 開心咗 自欺欺人

第三 醫療藥酒 同飲酒夾硬拉埋嚟講 一個係滲透性作用 用嚟治療 一個只不過係自high
應該話,唔少研究喺某啲病入面搵到J-shaped relationship
即係for嗰啲病,飲少量酒嘅risk低過完全唔飲
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30134-X/fulltext
例如figures 1 & 2似乎suggest飲少量酒可以減少心肌梗塞(MI)
某啲早期研究甚至搵到飲少量酒嘅全因死亡率(all-cause mortality)會低啲

但同時有越嚟越多研究指出呢個J shape好有可能係artifact
因為實驗design得唔夠好
例如話,將一啲飲好多酒飲到有健康問題、之後戒酒嘅人嘅病計落「唔飲酒嘅人嘅病」度 (abstainer bias)
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2802963
睇呢度嘅figure就知道呢啲因素嘅影響可以有幾大
詳情可以Google "alcohol J-shaped curve"睇呢方面嘅討論

目前嘅大致共識係冇一個量係有益,但飲少少影響唔大
所以如果social drinker喺某啲社交場合要飲少量酒,都唔使太擔心
幾年
冬天就唔會日日飲
玩運動識既一班上左年紀既師兄
個個都話唔飲酒唔得 每日都要飲 唔飲訓唔著
我聽既係飲紅酒 威士忌
佢地認為唔飲酒做人冇乜意思
我自己就唔飲酒的
真, 係d 無讀書既人先信飲酒有益
有益就冇可能
想飲就飲啦
比藉口自己做咩
最經典嘅研究係話飲紅酒對身體有益但後尾發覺份報告研究嘅對象出錯晒,入面飲紅酒嗰啲都係中產階層,本身生活習慣就比其他人健康,又會每年做身體檢查,有恆常運動

唔飲紅酒嗰啲都係窮人,食得多垃圾食物又唔會做運動,唔會做身體檢查,所以本身就係唔健康
我一星期尖五日
晚晚一罐大啤
近排仲多
要飲少啲啦
酒同毒有乜分別
https://helloyishi.com.tw/health/general-health-knowledge/benefits-of-moderate-drinking/
照你咁講呢編報導入面提及既所有研究都係鳩吹
真係鳩吹
研究唔係鳩吹,但有好多nuances係呢啲報導capture唔到
例如「飲少量酒嘅人死亡率低啲」同「飲少量酒會降低死亡率」係兩樣嘢
點解生完仔要飲雞酒?
吸毒好長命就應該唔多
但食煙飲酒長命就好多
唔飲酒做人就無意思其實都幾可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞