Frankie愛食雞: Christy 稱stories被改圖誣蔑 「想搞死埋我男朋友及MIRROR」

122 回覆
8 Like 96 Dislike
唔係真係有人信咩「捉鬼」
智障咩

今日(29日)是MIRROR成員皮皮 #陳瑞輝(Frankie)36歲生日,fan club為他在iSQUARE舉行生日展,主題是「Together We Believe!」還有巴士燈箱及車身廣告。一如去年,皮皮特別為FC影了一輯新相,其中一款是白色西裝玩氣球;另一款是眼鏡look穿短褲﹐營造戶外歡樂氣氛,但就沒有皮皮最愛的提子。

亦有皮寶寶(fans)集資,為皮皮設燈箱廣告及印製生日應援派發。凌晨12時,皮寶寶們紛紛送上祝福:「今年生日可能未必見到你。只要你開心,做你想做嘅事,皮寶寶都會支持你❤️」

︱聲稱被抹黑針對:想搞死埋我男朋友及MIRROR︱

皮皮生日,女友Christy亦送上厚禮 —— 將個人IG轉為公開、accept新朋友,followers由97人暴增至2,600人(截至凌晨四時)。Christy還開設名為「 #黑歷史 」的精選動態,並於IG Story提大家:「記得click埋入去睇我嘅黑歷史,以後唔使旨意再改我圖誣蔑我,扭曲事實帶風向誤導其他人。」

Christy選在皮皮生日、#AnsonKong 江𤒹生演唱會舉行前夕撰長文回應,稱抹黑者處心積累多年,「由原本淨係想搞死我,去到而家夾埋外人,想搞死埋我男朋友及MIRROR。」又詳解之前上載與皮皮、AK對話截圖原由。這份禮物非常「重手」。

︱「佢2018年已經一直扮friend」︱

Christy在「黑歷史」展示多幅截圖,配以近二千字長文,稱網上流傳的密友stories皆是改圖誣蔑,謂有身邊人一直潛伏在其IG,佯裝好友,「佢2018年已經一直扮friend,2020年開始cap我圖,佢將啲圖post完上網之後仲走來叫我“take care babe”。」

Christy表示兩人並無深仇大恨,「唯一最有可能,就係佢講過佢家人曾經做傳銷,俾人呃完幾十萬搞到有人上門追數。當佢知我俾前男友拉咗入去做之後,就投射個憎恨落我身上。」稱自己慘成改圖針對目標,由21年9月開始,長達數年。洋洋千字主要是 #一個捉鬼的故事 ,多次以「男朋友」形容皮皮,暗示情未變。

︱稱遭網上帶風向抹黑誣蔑人格︱
Christy寫道:「首先我要向所有受影響人士致歉。呢件事要由2021年9月13號講起,朋友告知我俾人放上tg group同連登,內容係誣蔑,指我鍾意搶朋友嘅男朋友,中學生活淫亂,等等。我留意到某啲相片,係我IG早已刪除,所以肯定係身邊熟人做。由21年9月到12月,間中都會再俾人偷我泳衣相、跳舞相放上網抹黑、收到騷擾電話及訊息、扮我嘅假acc等等。」並附圖作證。

︱上載私密對話原因:Frankie應承幫我捉鬼︱

之前流出的密友stories中,只見Christy不時分享皮皮照片、部份是與 #AnsonKong 及皮皮私人對話,中間曾作剪裁,包括向皮皮稱有舞者「成日R水吹」,又表示「點解AK會搵我傾偈嘅」。圖中皮皮回覆謂:「你唔好搵我喇,你自己一早都揀咗。」又說:「你講嘅,佢搵你一定會去,做咩我要對自己咁差啫。」

Christy在千字文中聲稱上載與皮皮對話截圖是為 #捉鬼 :「21年12頭,我透過跳舞朋友認識咗AK及Frankie,當時我有朋友提議『捉鬼』,所以就將普通對話圖放上close friend story。一開始,我同Frankie講咗呢件事,佢應承幫我捉鬼。所以我有叫佢send相同錄音畀我,令隻鬼信我係同真嘅Frankie傾緊,亦解釋到點解咁多對話都係冇頭冇尾。到22年1月尾,隻鬼終於流出幾張cap圖。」

Christy開始詳述捉鬼過程,稱22年有段時間再無捉鬼story流出,她亦已將嫌疑人踢出密友名單,「我同Frankie以為事件已經告一段落。」

︱指針對者帶風向 批鬥皮皮支持者︱

「直到今年6月(承認女友身份),佢忍到我公開自己係公眾人物女朋友後,就放晒兩年前嘅捉鬼story出嚟,有啲相係佢改咗圖,亦有啲係捏造。」並提供原圖作證。

她形容對方處心積慮,「我發現佢有一個album,全部都係由我2020年到2024年嘅cap圖。佢當年唔爆其他相,因為佢一直處心積慮,由原本淨係想搞死我,去到而家夾埋外人,想搞死埋我男朋友及MIRROR。佢甚至夾埋其他fans、連登打手不斷誣蔑我哋,又開幾個分身扮fans帶風向。萬一佢發現仍然有人支持Frankie,就會批鬥所有支持者。」變相指批評者都是風向手。

Christy續稱:「我懷疑佢有收fans錢去賣我嘅story,透露我男朋友行蹤。」但未有詳述其story如何洩露皮皮行蹤。「6月爆大單後,誣捏嘅情況更加嚴重,一大堆我唔識嘅人出嚟講我點點點,又話我睇show傾偈,等等。」

︱「誣捏一個人真係好容易」︱
另Christy澄清《口罩小姐》原本表演彈古箏,評判著她再即興表演拉票,故在沒有準備下表演lap dance,而節目亦只播那段,批傳媒沒fact check,又嘆:「誣捏一個人真係好容易,所有嘢cut頭cut尾加幾張相同字就可以徹底毀咗一個人。」稱長文並非為自己平反或要大家相信,「只係想交代返件事。」

#娛壹
娛一d 中文永遠都睇唔明
班記者中文有冇2?
死臭雞,明明無人講,係要㨂今日出聲。又要搏出位
France 勁個女人玩到咁都未分手
想學雯雯不停自己搬啲嘢出嚟博上報整死自己條仔
隻雞好難handle
已經冇人記得冇人講
又衝出黎柒
條女都好賤下
咁都唔分手
下弦wfc生定死咩
無人記得你呀 鼻雞
又出黎刷存在感?
捉埋你個件垃圾下弦消失啦
打錯字添
臭雞
臭雞又要mon post
你話連登打手抹黑你想搞死「你男朋友」同mirror
唔好睇得自己咁高,你最多搞死你男朋友咋

mirror hater多過你啦,你都未死,幾時到mirror呀?
生日又出嚟搶fo
收皮啦咁多口水
貴圈真亂
ig係咩
就係見人只係講M記包奧運
要衝出黎9up 怕人唔記得佢係mirror下下弦條女
諗咗咁耐淨係諗得出呢個垃圾故事?D PR點做野架?
真係捉內鬼為另一半好唔會選一個毀壞男方事業方法
又移花接木?
笑撚死 潛咗咁耐以為佢作到個完美嘅故仔
原來作到咁少
唔使做有錢收又有閪屌,叻仔過字母哥
條女識玩到
撞正AK開演唱會先突個頭出嚟
其實唔post close friend story
唔曬命咪得囉
捉咩鬼
花jer 又可以post多次雞圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞