覺唔覺得香港有十二年免費教育,大學有全額津貼都話要靠運動翻身好可悲?

10 回覆
4 Like 15 Dislike
運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉
https://lih.kg/3749547

屌你有書唔好好讀
學人講美國、南美洲同歐洲窮撚靠運動翻身

今時今日考全4都一大堆工程專科任你揀
抵得諗去非八大讀醫療科又得

呢個成績乖乖地上堂聽書,交齊功課
考試前半年認認真真溫書都大機會有啦

冇錢又有政府Grant Loan,點都供到你讀四年大學

出嚟起薪高過大半精英運動員

人地嚴格守紀律訓練、控制飲食,仲要keep住有成績先有得留低

你返工又可以射波,放工又可以食好西
唔高興就辭職轉工

屌你仲講埋晒啲咩靠運動翻身
做人做到咁撚犯賤都有
歧視殘疾運動員?
唔係同工同酬?
錯重點

你自己去同超哥講
成班社會垃圾食晒福利仲喺度嘈
人地外國唔靠運動連書都冇得讀

班友喺香港好地地有書唔讀

走去諗用運動翻身呢啲屎橋
隔嚟Post貼咗幾個Fact都冇人敢覆

好多都係FF齋吹

上面個Po有幾頁真係笑到我肚痛

呦足幾版話窮撚冇錢買肉食補充蛋白質玩唔到運動
另一邊就話佳寶買扒自己煮

我睇完唯一感想就係:練啦仆街咁多廢話
精選留言

做個運動都咁多理由
唔講仲以為香港係貧民窟

有邊個正常打工仔家庭學生被人揀去學界名校或者港青之前唔係餐餐飯盒同快餐店,再唔係一個饅頭加支豆漿

唔係話香港冇窮人
有幾多係有天份但因為屋企連飯都冇得開搞到入唔到港隊?

屌講運動就揀啲入場門檻最高既運動(e.g. 劍擊、馬球)
講人就揀啲香港極端窮既人嚟講

叫佢舉又舉唔到真實例子

真心Cls

運動員呢個人工其實都合理啦
你如果本身無天分既就不如轉行

有天分拎到獎既就自然會升到上去做精英
40000蚊絕對養到你生活
香港地用運動翻身呢個概念根本就係有問題

香港富裕到人人都可以讀中學,甚至大學有津貼
仲要香港最頂尖既大學某程度上都係公立大學
讀唔到大學仲有HD學門手藝再駁上大學

同埋香港地有錢好冇錢好
做得運動員都唔係剩係為錢

但連登就成日用打工仔既心態去睇運動
覺得人地只係高級打工仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞