中国「一下子回到朱元璋時代」 港大學者:不要再假裝 乾脆關掉A股

98 回覆
155 Like 3 Dislike
民間歌謠係咁唱:
說鳳陽,道鳳陽,鳳陽本是好地方
自從出了朱皇帝,十年倒有九年荒
冬得兒龍冬鏘,冬得兒龍冬鏘冬鏘冬鏘。
大户人家改行業,小户人家賣兒郎,
奴家没有兒郎賣,身背着花鼓走他鄉。
冬得兒龍冬鏘,冬得兒龍冬鏘冬鏘冬鏘。
我命薄,真命薄,一生一世娶不着好老婆,
人家老婆绣花又绣朵,我家老婆一雙大花脚,
量,量一尺多,依呀依呀海!
得兒龍冬飄一飄,冬鏘冬鏘冬冬鏘!
https://x.com/Morris_LT/status/1817411599642321234

全段

佢真係作死,仲話搞Web 3.0應該鬥監管寬鬆
即係對金管局Crypto態度唔太滿意咁
馬雲 後果咁快唔記得?
呢啲學者影響唔到啲咩
馬雲就唔同 白手套黎
簡單一句

執柒左佢啦

首先人哋美國人嚟
美國佬又搞事
事實證明如此
外國大嘅crypto一間都唔黎或者申請咗都要撤回
聖上佢地又怕比人用黎走資應該拎到牌嘅或多或少都係自己人或者有啲枱底條款防止啲人走資用
年頭又話搞web3城市到依家做過啲咩
又要人地入黎做生意又要有隻無形嘅手係到當人地真係戇鳩架咩
你嘅言論自由已經用完
不如講fuck off A股更直接
仲以為old news 竟然係真嘢
用咗30年時間研究,最後都係改變唔到,所以佢決定放棄

我嘅解讀就係咁
陳志武(1962年7月—),生於中國湖南茶陵界首農村,美籍華人,耶魯管理學院金融學教授。
美籍
一定係美帝國主義派佢黎亂我軍心壞我大事
可以,每人都有一次機會
Lm
我地湖南人唔衰得
佢同日夜晚已買左機票去外國
大家做咩咁心佢
要睇係善意定惡意
反而教授心水清

你香港唔係走資
甚至洗錢
嘅話不如咪撚做。
佩服,夠膽公開講已經難得,仲要係講得咁直接,唔轉灣末角仲難
重點係個時 馬雲 同 馬化騰 係年輕人偶像 白手興家
個個當佢地神咁拜

依家都冇人再敢吹奏依兩個
一定係收美國佬錢攪事
其實佢講得好啱,睇吓寧宗聖上會係忠言逆耳定開言納諫?
太多股民輸唔起, 股票市場得少數人賺大錢, 結果班股民就會越來越多要求, 要更多管制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞