唔使再道德綁架,事實就係開始對 港隊 拎牌少左感覺。

26 回覆
94 Like 20 Dislike
真係幾個因素夾埋:

1. 上屆拎過,已經無以往咁珍貴
2. 劍擊始終門檻比較高,感覺比較遠
3. 選手立場備受爭議
4. 香港近兩三年每況愈下,歸屬感逐漸減少

當然無可否認,有一部份人好激動好上心。但事實亦有一大部份人開始冇感覺,因為真係一大部份人唔再當呢度係屋企了。

有冇感覺與否其實無分對錯。 拎到牌並不代表香港有任何希望,最多只代表運動員個人榮耀。

利申:
只替運動員自身成就而高興。
講真始終無牙朗咁激
女仔人種差距無男仔咁大
你所講嘅一部分人 同 一大部分人 條數係點得出嚟?
其實邊個攞邊個牌關我哋咩事,唔通香港人有錢分咩
政府派消費券先算啦
冇感覺就冇感覺冇咩所謂,不過就算你為有香港人努力獲得回報而感到高興,班友都會屌你精神分裂笑你乜乜柒柒

反串扮極端冷嘲熱諷呢啲又冇成本,成班五毛係到自己左手打自己右手搵交黎嗌,搞到烏煙瘴氣

根本現實生活就唔會有人咁極端
運動員表現亮眼要讚佢哋本人,純粹睇唔過眼啲官抽水
發生咁多事
心都淡鳩晒啦
而家當自己旅居喺香港算
終有一日會離開

以前好愛惜呢個地方
而家自己開心算
其他嘢關我撚事
樓主覺得自己係邊一邊,就話大部份人同自己一樣
啲食肆應該要好似71回歸咁,搞返啲優惠啦
事實歐國盃仲上心

勁撚多5毛
淪陷左咁
連登隨時出個post都要坐監啦,咁都唔叫現實?
睇你up乜野笑邊個囉
睇完攞金就算鳩數啦,關我哋鬼事咩
就連連登都未叫大部分
兒登係好多樓豬呢啲人, 特登開個POST發表偉論刷存在感
Lolly Talk 拎金牌你就會係咁打飛機架啦
係你姐
反而對張家朗拎金無咩激動,佢唔拎金邊個識佢?

江旻惠真係睇住佢打咁多屆但空手而回,一直好失望。所以今次拎金係好驚喜加埋開心
已經有好多商舖出咗優惠 多謝江旻憓多謝香港隊
我都想知
一向冇乜興趣睇奧運,尤其今時今日嘅「中国香港隊」,往往只係有成績就被獨裁政權利用嘅統戰工具,起碼本質上已經被我視為敵對關係,佢哋贏定輸真心冇乜感覺
一鳩樣諗法,聽到viutv 果d主持好撚尷尬。
其實幾有趣。

呢個場乜撚都要搶。
地鐵要搶位,買嘢要食炒價。
人人都要比較,一沉百踩。
返工唔係俾老世壓榨就係要招呼啲濕鳩同事濕鳩客。
出去食個飯又貴又受氣。
正常人想買間屋都買唔到。
權貴/天龍人全部有特權。
個政府日日當你狗咁撚。
日常生活大部分嘢零話事權。

純粹因為呢度出世於當呢度屋企。
但係又唔諗下呢度有無當你家人。

有啲咁撚犯賤嘅人,先會得到呢啲咁嘅待遇。
反正你屋企丫嘛。點屌點砌你,你都唔走都咁愛中香架啦。洗撚理你感受咩

viu 好眼訓 唔好話TVB 真係 hoy 都好過佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞