大家都係攞奧林匹克金牌, 佢哋就冇人講, 一毫子獎金都冇, 公平咩?

33 回覆
17 Like 6 Dislike

港生於國際物理及數學比賽再創佳績 共獲4金5銀1銅

兩個由香港學生組成的代表隊分別參加第五十一屆「國際物理奧林匹克」及第六十二屆「國際數學奧林匹克」競賽,皆取得驕人成績,共獲4面金牌、5面銀牌和1面銅牌。

在「國際物理奧林匹克」比賽中,共有來自76個國家或地區約370名學生一起爭奪獎牌。香港隊共奪得3面金牌和2面銀牌,是近年來最佳成績;至於「國際數學奧林匹克」,共有來自107個國家或地區約619位學生參加,香港隊共奪得1面金牌、3面銀牌和1面銅牌。

「國際數學奧林匹克」競賽中,香港隊共奪得1面金牌、3面銀牌和1面銅牌。(政府新聞處)
教育局局長楊潤雄今日(25日)祝賀香港隊在兩項賽事中表現卓越。他指出,政府一直致力推動STEM教育,為香港培育多元的創科人才。學生亦需抓緊香港融入國家發展的機遇,開拓國際視野,發揮才能,盡展所長。
唔公平呀
無人講咪你講囉
金鐘仔vs 中上港女
而家有AI仲計乜春數
又有楊潤雄
除左出嚟痴仲識乜嘢?
同堆鐵膠巴膠差唔多樣
卸膊
咩世一有價值都係鳩噏出嚟 公關做得好咪值多啲錢囉
咁跑步游水鬥快應該一早要取消 但今時今日仲係奧運大熱項目
有得揸車要跑乜春步
查理斯出來痴英格蘭你唔講?
你覆撚咗隔離POST 先啦

5萬蚊係咩條件先做到呀
Post 就叻, 覆就唔撚敢覆
D改善人類生活既發明家科學家醫學家等等, 都無佢地咁好待遇, 每4年一次咁樣幾十百億新場館進場受人喝采界人讚偉大又盛
對眼對耳咁都中上
圖一毒氣沖天
亞洲人計數拎A+係應份
唔通又係籃球足球大熱咩,要俾啲細項玩吓
不世上有公既咩?
無經濟效益。奧運有轉播費,廣告,旅遊
真啦屌

有槍仲玩劍正on9
唔係冇人關心

只係奧運係商業節目
奧運嘅marketing做得好足
全世界都會突然之間四年一次好關心運動員
唔代表其他代表香港嘅範疇冇價值

你估平時又會有咁多人留意香港劍擊打世界賽咩?
又係楊局長。
其實佢應該去新聞處做,以佢咁叻搵位入嘅能力,應該日日出返百幾二百篇説好香港嘅新聞都無難度
條友好似啲廢老講講吓就啞左
揸車點夠跑步快你都on9
冇化妝算係咁
嗰啲所謂ig女神仲差過佢都過3萬fol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞