DSE core Math's 想考Lv5以上

19 回覆
0 Like 22 Dislike
請問各師兄/姐,我將升S4,現B1中學數學成績中上,如未來只操past paper不補習能否可以在DSE Core Maths 取Lv5以上? 補習社是否會教一些技巧可做快些,如MC题或其他? 如要補習,是否要由S4開始,S6才補趕得及嗎? 求意見。
你好,操你媽逼別來連登撒泡尿
學好廣東話先
而家開始啦,到S6先嚟就趕唔切。
補習是否學到skill? 還是操past paper已足夠?
不是你所想的,只是手機出錯了字。我只想了解數學補習社是否有快方法的技巧教授。
連登冇人會正常答你,去Dcard啦
連登好多人數學5或以上架喎
以前可以睇Herman Yeung
而家
咁細個可以用連登架咩
我識人無補習都攞到5以上,問佢,佢話操卷就夠,操完past paper,就上網搵下坊間啲卷。最緊要係一定要自己諗過下,諗唔到先睇answer。
你既能力至少要有全級頭五
如果你學校係band 2-3就要數學全級第一
咁既話代表你基本既concept都好清晰
你就可以靠操past paper拎至少level 5
如果想拎5*以上可以操jointus mock
智力正常dse數學都lvl5 起步啦
上missav啦
將教科書裏面所有題目做一次就會有5*
有錢又好得閒嘅話可以補習嘅
我中三數學唔合格 高中冇補習
跟返學校課程進度讀 做足功課
冇乜操past paper最後數5*同M1 攞5
(本身想攞5** 最後study leave冇溫過書

個人覺得中4仲好早 未使惗咁多嘢住
正常band 1中學功課量已經足夠 覺得唔夠可以做哂書啲練習 網上大把題目答案
唔好死背啲嘢 理解下啲logic/derivation
有嘢唔識唔明問老師 勁嘅同學 正常都會答你

補咗習唔代表你會考到高分 冇操卷都唔代表你會考到低分
最重要係確定自己真係識答啲題目 同埋考試嗰刻嘅狀態同心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞