宜家啲中小學生多數講普通話定廣東話

17 回覆
6 Like 0 Dislike
會唔會有老師用普通話教書
勁多普通話

cls

最癲是依家普通話仔會聚埋
一次過四五隻
我做緊老師
可以同你講話小學生基本上6成講住普通話食住辣條睇抖音
突發!Ocamp組成組得兩個組爸 其他全部組媽 點部
https://lih.kg/3433516

咁快畢業
依家啲中文書漢字隔籬會寫普通話拼音
六成普通話 四成廣東話啦
係 時間過得好快已經出嚟做嘢,冇得再玩
食辣條好有畫面
連屌你老母都唔識講應該一尾抄抄抄
不嬲都會啦,十幾年前已經係咁
點不嬲?以前得普通話堂嘅書先會
咱们全世界华人都说普通话,就你们香港人还说着没人听懂的广东话
屌一早講緊十幾年前 已經有啲學校安排精英班要用普通話教中文 講撚到普通話先至係正宗中文 跟住當時仲要好多家長甚至學生覺得用普通話讀威啲添

嗰時都好多人出嚟屌㗎 只係當時太多大中華膠咋嘛

仲有好多嘢就唔敢講啦 始終而家香港咁敏感 容乜易俾人抽後
小學個陣都有一班係特別用普通話教,真係R撚晒頭
我年紀大㗎啦 我有個仔就係九五年嘅 嗰時都仲喺香港住

所以我見證住香港回歸後嘅教育制度點改變

嗱係咪啊 我諗你咁樣覆 都應該同我個仔差唔多年紀啦 係呀 就係十幾年前已經開始零零舍舍有一班係用普通話教㗎

跟住好多教畜 仲要同返你講用普通話先至係正宗中文 我真係屌佢個老母

而且當時已經滲透得好勁 嗰時我個仔先係小學 竟然有個中文老師係會寫簡體字嘅 不過佢就唔係話乜都簡體 係陰啲陰啲 有時會唔小心穿煲寫咗簡體字 去到我個仔中學 直頭有啲撚屌老師話考試可以寫簡體字 跟住又會成日宣揚大中華文化

根本呢啲赤化問題一早都有啦 我再講多少少 係回歸前已經開始部署啦
你唔好on9啦,普教中推撚咗十幾年啦,你以前幾多年前呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞