(突發) 前天文台助理台長梁榮武做電影分享場

56 回覆
37 Like 5 Dislike
你班老野覺得藝人唔可以講套戲negative 野已經係舊世代價值觀啦
呢個post 都有罵戰....
已經有海報ready
都唔奇
佢本身都成日接受訪問
仲有拍廣告同幫TVB拍節目
佢地只係雙重標準,如果係TVB或者北上藝人咁講,一定會放大去屌
洗地機械人黎,唔使理佢地,留言有晒template,有D acc click入去睇直頭係咩record都冇既鬼acc黎
單野間接反映VIU而家都將唔少資源放左係marf身上,如果係gao出事應該唔會成隊出動
死忠就係,如果係收錢個班,應該唔會咁主動去搞TVB,除非佢地收到既order係TVB有咩柒野都沖入去笑左先
話晒Marf 自己都係做影視行業
叫人唔好入戲院睇戲真係幾失禮
成日話人pr會唔會追住件事先係有問題啊,新聞都出晒歉都道埋都仲未收手
有幾失禮?下下都護短咩
用返留意返佢都係thread先講呢句,又唔係唱通街
GAO形象好過佢,起碼好少因為講錯野出事先
一來邏輯有問題,二來唔尊重自己呢行,但最差都係見到佢公司一見出事唔理3721都搵人出黎洗地先乞人憎,根本幫唔到件事仲比人覺得係火上加油
佢地擺明冇真係回應你問既野,只係keep住輸出自己要講既point
佢如果係話12怪盜唔使入場咁就真係風骨啦
如果佢講到個好正當嘅理由,講到點解入場睇完之後,覺得呢套野未必需要入場睇
咁真係冇問題,最多都係話佢唔怕得罪人好敢言
但係我諗佢自己都解釋唔到點解要加多句 更加R頭嘅係原來佢已經拍咗戲等緊上畫,自己條仔又有做拍戲嘅project
梁榮武早年於九龍九龍寨城對面的培民村二區長大,家中共有五兄弟姊妹[6]。父親是益豐搪瓷工廠的玻璃原料製作員[2]。梁榮武畢業於福德學校[7](1963第10屆小六)。及後因父親任職的金錢牌熱水瓶工廠搬到荃灣,他隨家人移居蓮花山上的小屋一年且入讀荃灣官立中學(1963年入讀[8],1968年第3屆中五;1970年中七)[9]。不過住了一年後因家人不想賣掉培民村的寓所,全家因此搬回該處生活[註 2]。他就讀中學期間是籃球和游泳隊隊員,並在校內社際音樂比賽的男高音冠軍以及領袖生[9]。而年少時曾與四名兄弟與父親一同到工廠大廈從事搬運工作[註 2]。

他預科畢業後入讀香港中文大學,於1974年完成物理學學士學位[10]。又曾經參與1973年中文大學第一屆游泳比賽大會,並以男子組五十公尺自由式第三名、一百公尺自由式第二名和二百公尺自由式第一名的成績完成賽事[12]。此外,他亦是大學天文學會成員[註 3]。梁榮武加入香港天文台前為一名中學物理、數學兼化學科教師[13][註 3],於聖文德書院任教[註 3]。1978年取得香港中文大學教育文憑(主修物理科,教學實習表現優異)[14]。

睇佢入天文台之前本身都係奮鬥史故事黎
佢黎緊套戲真係凍過水,點搵pr都冇用,日日比人洗板話唔使入戲院都似
日後有排佢受,佢只要圈內有熟人有戲上就會比人嘈
單野都只係講左2日做咩要人停?何伯比人講左2個月又唔見有人話要收手?
舊時代靠實力上位既人係有D料,所以而家咪退休,望下而家既行政長官連大學都冇讀就知而家唔歡迎舊時代既人啦
一單還一單,如果佢套港產片唔差點解唔撐得?龍捲風又唔係港產片
香港電影就係比你呢種人搞死
你都幾撚癲,因為西片所以就要反?呢單野傳開去到時鬼佬又話係華人片所以唔使入戲院就係多得你呢種思維,本身成個電影行業已經好難行,唔互相幫肋仲要踩多腳,今年已經執左5,6間戲院,係咪想執多幾間先開心
佢盲架,你使咩同佢嘈,陣間佢又loop返話因為套戲唔得所以唔撐,明明套戲幾好睇,marf都話冇介紹錯,呢班人都係會keep住重覆同一堆說話,你慳返啖氣好過
唔小心做左認真撚,sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞