你哋去旅行執行李前,會唔會整一張check list ?

17 回覆
6 Like 15 Dislike
執行李前整定一張check list
將所有想帶去物品寫曬落去

再照check list 執物品入去行李喼入面
唔會
頭一兩次會
但基本上去多2次已經唔使
一打開喼就知有乜要執
執得多開始知要執乜
如果去日本就更加唔使,反正去到都仲有得買補救
會,係google keep 整咗個checklist
可以tick 同untick, 每次旅行都會用
咁就一定唔會帶漏嘢
唔會,一次都無做過

今時今日有部手機就夠
會,每次去旅行照住執,咁就一定唔會帶漏嘢
去完旅行唔會拎返出黎。

充電器帶2腳直插日本台灣,唔洗轉插

膠袋、A4文件袋、口罩之類都繼續放係行李入面

冇咩可能漏。
周街100YEN店,仲平過香港買,去一次買一次都得
有咩最易漏
唔會, 有乜漏當地買
學生年代會整既
始終冇咁多預算唔想帶漏
大大下就變咗腦海入面有個固定既list
除非係有野一定要帶
咁就會寫出黎貼係個喼出面黎提自己
仲要寫埋帶邊啲credit card
hsbc everymiles, 中銀chill card, AMEX, Earnmore銀聯 係膽
除左證件外,其他野真係可有可無
唔會 老人痴呆先會寫check list
大部份野嘢都響喼度
要執入去嘅得衫褲襪
有銀包有電話有護照,其他帶漏嘅咪去買囉,旅行購物都係樂趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞