【港島東爆蝕讓潮】再有收租客逃亡 入市10年都蝕87萬

17 回覆
22 Like 2 Dislike
港島東爆蝕讓潮,中原地產副分區營業經理李嘉儀指,筲箕灣遠晴中層A室,實用面積431平方呎,1房間隔,由收租客持有,早於去年3月連租約以830萬元放售,因近期租約屆滿,急於沽貨,最終大減至以628萬元售出,呎價14,571元,較銀行估價低7萬元或1.1%。原業主早於2014年以715.8萬元購入,持貨近10年,帳面仍要蝕87.8萬元,損手12.3%。

事實上,港島東屋苑近期頻錄蝕讓,例如鰂魚涌南豐新邨,於短短5日內連錄蝕226萬及233萬元交易。

據土地註冊處資料,遠晴對上登記成交,為高層B室,實用面積274平方呎,於今年2月以600萬元登記沽出,呎價21,898元。

咁係咪5個月跌撚左3份1
2月買個位業主以為撤辣後會爆升?
咁一定 好撚多人中伏
6百幾萬買2百幾呎?死傻閪,快d 跳樓死啦
呢個應該係畀AA呃, 撤辣前成日話偷步入市, 偷步係要付出代價
呢隻四百幾呎一房 同隔離二百幾尺唔係真係好大分別 低水都係正常
又蝕成球嘢
2月果個唔係市場成交,內部轉讓 拆名
報紙佬無fact check見注冊左就鳩up 2月有間成交
咁又唔好,叫人跳樓咪多幾個單位負資產更嚴重

自己閂埋門燒炭算啦
隔離左右都奶嘢架
而家已經血本無歸
呢啲正一垃圾
買得呢啲樓一定想高位賣比人接火棒
舊樓跌啫
荃西幾硬

2月買 同樣價錢 274呎
7月買 同樣價錢 431呎
12月買 同樣價錢 ?呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞