26歲港漂網紅僅花3年月入1.6萬變5萬!日做19個鐘打X份工 疑為慳錢住深圳寧日花4個鐘來回?

88 回覆
1 Like 184 Dislike
近年,越來越多內地人透過申請優才入境計劃來港工作,稱之為「港漂」。日前有年輕內地女孩在社交網訴說來港工作感受,拆解自己如何從3年內,由月薪1.6萬跳到5萬的關鍵!熱愛上鏡,打扮入時的網紅「人間小李」表示︰「本人26歲,在香港生活8年,讀書5年,工作3年,靠正職、副業加在一起4份工賺到5萬!」她最誇張試過一日直踩19小時工作。

做吃播介紹香港隱世美食

26歲內地女網紅「人間小李」在小紅書發文,稱自己3年內由月薪1.6萬上升至5萬。她表示,自己在2019年開始經營小紅書,成為多勞多得的「全職博主」,每星期拍攝3至4段介紹香港隱世食店的兩分鐘短片,「自媒體就像一本自己我介紹的說明書,讓更多人看到你,你就有更多可能性。」而發佈短片的內容標籤「香港」,都比較大機會被小紅書推送給其他用戶。她重申自媒體不是一、兩年就有成績,需要慢慢建立名氣,直至2023年年底,「我建立了自媒體團隊,幫助香港商家運營個人帳戶和市場行銷策劃。」才有客戶主動找上門,借她網紅的身分宣傳,互利互用。

https://std.stheadline.com/realtime/article/2013499/即時-娛樂-26歲港漂網紅僅花3年月入1-6萬變5萬-日做19個鐘打X份工-疑為慳錢住深圳寧日花4個鐘來回
兼職又唔講埋?
香港而家真係支那咁樣
G?
副業
客戶請食麥當勞 邊間公司咁有錢呀
輕鬆
那麼醜的雞
網紅 有5萬FAN 一人一蚊每月5萬
這個我可以
咪即係返兩份全職
咁返工法 5萬有幾奇
使鬼咁多份 一份日頭一份夜晚做落日都5皮啦
做G都唔屌嘅貨色
仲要食撚到盡叫安格斯........
唔係食特價套餐
邊間廣告公司請人用手持舊款iPhone拍宣傳片
會窮牙
真港漂定落黎打黑工先
宜家香港人真係唔駛撈。等人工落番5000蚊一個月
佢既賣點係乜?
開晒filter個樣都仲係咁豬
D follower係唔係自己比錢買架
賣醜
係就唔會得5萬啦on9
1份工5萬就話啫,4份加埋先5萬有乜好吹奏
其實5萬差唔多10個上到去有3個唔緊火既話會彈鐘
做完都變人乾
佢會冇生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞