暹羅,德文,阿比 邊種貓貓最似狗

13 回覆
0 Like 2 Dislike
三種都係出名既狗狗貓
邊種既性格最痴人最似狗仔
德雲
暹羅果種痴人同德文唔同,暹羅係靜靜地痴,你去邊佢跟去邊,有大脾就訓大脾有得抱就絕對唔肯落地,但你唔得閒佢又識睇情況唔搞住你,德文就經歷旺盛,你唔理佢佢就會搗亂
三款都好鍾意
唔知養邊隻好
我果隻係暹羅,好似養左個人仔咁,搞到我連旅行都唔捨得去晚晚要人抱住訓,訓醒又會好開心咁跑黎搵我,去街返黎又衝過黎迎接,鍾意咬個波黎比我同佢玩掉波,勁sweet勁乖
但你隻暹羅會唔會好瘦
我朋友都有暹羅 但佢隻貓咪好瘦 我想知係咪品種問題
你朋友係東方暹羅?面尖耳尖果種?我隻係蘋果面,肥嘟嘟成隻海獅咁

有分東西方?
係呀佢果隻係比較尖面
我見有d暹羅係比較圓潤
但又唔係重點色英短
係暹羅黎
你呢隻好可愛
圓面:現代暹羅 尖面:古代種暹羅
唔係咁分架咩 之前睇果籽搵獸醫講 好似係
東方暹羅係東方短毛同暹羅溝出黎,我呢隻蘋果面就純暹羅,不過東方暹羅都好得意,香港未見過人養,樓主可唔可以幫我問下你朋友隻東方暹係邊買?
東短 傳統暹羅 現代暹
三樣唔同野黎
東短:有好多色系
傳統同現代暹係重點色 分別就在於成個體態
你上網search 下
暹羅貓最吸引人的,就是一雙清澈又神秘的杏仁形藍眼睛,身形分傳統與現代兩個類型,傳統型頭部比較圓潤,如蘋果狀,同樣身形也較圓潤;現代型則比較修長,面部呈三角形、較尖削。 暹羅貓比較稀罕,照顧起來也有一定技巧。 由於個性好動,接貓貓回家一定要做好安全措施,譬如安裝窗紗等,主人應預留時間跟貓兒玩耍。
又長智識了
佢之前講過係領養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞