如果香港冇被英國管治,香港會唔會自然形成港口城市?

32 回覆
4 Like 57 Dislike
因為現代航運嚟講
澳門同廣州嘅港口都不如香港(香港深水)
(而深圳嘅港口都係經過香港水域出入,事實上都係related to香港地區)
(廣州依家嘅港口就喺南沙,唔算傳統意義嘅廣州)
當年廣州嘅政治經濟高啲
但係香港起條九廣鐵路,已經可以作為「廣州外港」存在
香港/九龍就算冇英治,都遲早會變成一個港口城市?

唔會
如果可以自然演變進化嘅話
咁呢個世界就冇第三世界
文明唔係天生
冇英國人,唔好話香港,
上海,深圳,寧波呢d現今中國主要港口都唔會存在
個假設
唔係冇英國人
係英國冇管治香港
如果英國人冇管治香港
我諗香港去到今日都係小漁村

包括其他被外國管治過嘅中國城市,即 租界
基本上有外國租界嘅中國城市都係今日重要港口同主要城市
上海就係最好嘅例子
政治同經濟因素決定 假如廣州行政管轄區域擴大到珠三角, 而有足夠需求之下香港或深圳有可能出現發展港口城市機會
冇英佔開埠何來九廣鐵路?

如果冇受西方干預可能性低
中國人根本就唔識貨
南京條約前都一直用廣州做港口,好明顯根本從來冇理解到香港既貿易地理價值
明清年間維港兩岸既發展係非常少,尤其港島幾乎冇
大多數集中沙田,屯門,大嶼山

不過呢樣又唔完全可以怪中國人
當時就算係英方好多高官都唔覺得香港島好有價值
但佢地就係有本事將個荒島(佢地眼中)發展起黎
不過屯門以前好似都係港口城市嚟
清朝海禁先玩完咗?
其實香港係廣州府一部份
當時清朝只係當鄉港係荒蕪地
支那依家最見得吓人嘅地方/城市全部都比外國管治過
冇可能 香港人本質就係支那種 冇英國文化洗禮根本冇可能玩掂個經濟
但當時發展廣州已經滿足需要

好似上海一直都係黃浦江為主, 但經濟同出口起飛造成港口向外發展, 由長江沿岸到最新杭州灣洋山港
所以香港深圳都可以好似洋山咁
其實英國佬都係誤打誤撞,本身係想發展舟山唔係香港
香港航運業60年代貨櫃化時把握先機
係因為49後上海廣州果批工業家走難黎
自己香港工業出口形成
如果冇英國管治
呢批工業家唔會走難黎香港
冇英國,冇普通法,唔通用中國法咩
我主要係想講中國一直都冇自己發掘出維港既價值
唔依靠維港,點會發展出大規模既港口城市
屯門大嶼山就只會變成廣州既副港
唐代屯門一早係廣州外勤港
黃巢屠城廣州之後
宋代南方港口變左係泉州
原本康熙係四口通商
廣州
廈門
寧波
上海
當年葡國想要屯門,打輸咗先去澳門
可能連當年嘅寧汀島,貴山島都不如
成街都係爛仔城管同埋
去到最底層邏輯,港口就係貿易既產物。
大清話自己天朝大國,乜都有,根本無意發展貿易。
英國重商主義,貿易優先,先有發展港口既需要。
其實咁就得出結論,香港係大清治下係無動機被發展成為港口既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞