有港女話呢件衫喺香港唔著得!(多圖)

256 回覆
45 Like 554 Dislike
望兩眼同不當凝視係小朋友都會知嘅分別
但男性基本上唔會點體驗到
所以難以理解俾人凝視究竟有幾唔舒服

你要理解女性面對嘅處境
唔可以就咁性別調轉
其實仲要設想埋一堆社會脈絡配合
如果個社會係每個月都有基佬非禮、偷拍、雞姦男人斷正定罪
每年都有三兩單轟動針對男性嘅雞姦虐殺案
而麻甩基叔間中被揭發地鐵唔迫但突登痴埋你度、甚至拎埋條嘢對住你打飛機、射埋精尿落你個身度
你由細到大被基叔視姦係生活日常

假設喺呢一堆條件下
你都仲可以輕鬆覺得俾基叔不當凝視係可以接受嘅話
咁你有資格講唔好唔俾人望
但你嘅標準係低過正常人

呢個就係女性嘅真實處境
所有都係現實發生緊,無誇張

(我都唔想用gays去講個情境
大部分gay都安守本分
不過喺好多男人覺得俾女非禮係賺嘅情況下
用男人非禮男人嚟設想會而理解啲)
台灣好多女已經直接BRA 出街
好多呀婆好多管閒事㗎
你見呢個post咁多人評頭品足就知
評頭品足同埋鍾意睇都算
又要想睇又要鬧真係好loser
台灣香港都係用呢句做流量密碼
講經咩 張芊蕙你從來都睇唔到男性比女性比屈非禮
屌, 你個樣靚少少都大把人𥄫啦
阿儀唔著衫出街, 都無人會望啦
唔好睇得自己咁高
口裡說不
WFC除非果個係你老母或者親戚啦

打壓女人最多既都係女人

咁先唔係雞啦
著到咁出街唔全村人望我批個頭落嚟俾你坐
靚仔=望
樣衰=𥄫
唔想識,因為完全清楚個個港女都係咁陰質
整埋容
佢就係想比啲鬼佬當係雞
祝你孤獨百年歸老
d港女明明係想淫,又唔想俾人話淫啫。
完全正確
又唔係全部港女係咁jm9
我又唔覺得佢針對香港人或者俾唔俾人𥄫呢樣嘢,
純粹係香港風氣係咁,
著得另類啲或者暴露啲就好似唔合群咁

唔好講女仔,淨係撳入啲男仔衣著Post,
著得特別啲試吓新嘢,
下面清一色就係笑人柒,
仲不乏攻擊埋人哋身材外貌甚至職業

香港地只要女仔有小小姿色,
俾人𥄫或者搭訕呢啲好家常便飯,
唔好彩嘅被偷拍或者性騷擾都時有發生

但個人經歷,聽過最難受嘅說話一律出自女人把口
有段長時間我好偏愛百褶裙,
直情買咗唔同色嘅嚟日日襯衫
有次等車,附近有個拖住個七八歲左右細路女嘅女士,
一路望我啲眼神都好唔友善(我純粹企喺度等乜都冇做)
之後佢臨走去上車就摺咗我一下「教壞細路!」

另一次印象深刻就係台灣讀書嗰陣,
喺宿舍出去條路迎面遇到個隔離房嘅香港女仔群
打咗個招呼就繼續行,
跟住就聽到身後嘅佢哋大聲笑
其中一個女仔就大嗌「嘩啲男仔見到佢對腳返去夠打成晚飛機!」
而嗌嗰個女仔明明冇耐前聲稱自己被性騷擾

普遍香港人對衣著嘅眼光都係保守,
喺沙灘性感就冇問題,但行出街就意見多多
試過入過一個連登女仔Group,
成班八婆Cap其他女仔IG啲爬山相批鬥,
嚇到我頂唔順Quit Group

不過都有樣嘢值得讚,
香港人喺正式場合嘅衣著好少出錯
某年參加一個台灣好友告別式,
有對依家已經過曬氣但以前好受青少年吹捧嘅插圖作家情侶都有出席
遲大到都算,
男嘅著露Lin籃球裝,女嘅就透視裝見Bra
雖則話係casual打扮出席就得,但都唔係咁撚樣
到今時今日仲好記得好友家人見到佢哋咁打扮嘅眼神
好彩佢哋已經收咗皮,以前仲成日畫啲懶係人生導師嘅嘢,
現實兩條友都係雙面人兼零待人接物技巧嘅白痴仔

好多人成日話「自己開心就得唔洗理人點睇」,
講就易,做就好困難
所以我一直覺得溫碧霞好勁,
完全無視世俗眼光同冷言冷言繼續自得其樂
而我今時今日已經受唔太到變咗只求著得舒服就算
如果佢身材係有肉地果隻,我相信唔會有人笑而係個個讚好
泰國著到咁會覺得係做雞
𥄫下同𥄫實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞