建造業工會接多宗拖糧求助 500 工人涉款逾 3000 萬 工會促立法保障前線工人

18 回覆
3 Like 0 Dislike

香港建造業總工會今(25日)舉行記者會,指近期接獲多宗工人欠薪求助。

三判判頭明哥已向朋友借貸150萬元作墊付薪金,直言「直程要跳樓,真係死得」。

本港接連發生多宗欠薪事件。香港建造業總工會於 7 月接獲逾 20 宗欠薪求助,包括半山寶珊道獨立屋、日出康城 12 期、城大烏溪沙宿舍等,涉及約 500 名工人,部分工人遭欠薪 3 到 4 個月,欠薪總額逾 3,000 萬元,更有分判商判頭需借貸作墊薪之用。工會促請勞工處成立工作小組,解決工人欠薪狀況,同時亦促請政府盡快立法保障前線工人權益......

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E5%BB%BA%E9%80%A0%E6%A5%AD%E5%B7%A5%E6%9C%83%E6%8E%A5%E5%A4%9A%E5%AE%97%E6%8B%96%E7%B3%A7%E6%B1%82%E5%8A%A9-500-%E5%B7%A5%E4%BA%BA%E6%B6%89%E6%AC%BE%E9%80%BE-3000-%E8%90%AC-%E5%B7%A5%E6%9C%83%E4%BF%83%E7%AB%8B%E6%B3%95%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E5%89%8D%E7%B7%9A%E5%B7%A5%E4%BA%BA%EF%BD%9Cyahoo-093055569.html?feature.socialseeding=social
借錢 好人只會蝕底
政府一早就要做嘢啦
大把工人俾人拖欠薪金
班無良老世成日都遲出糧
係呀,合約寫七天內會找數
屌你老母口頭承諾就話20號
拉呢啲人罰鳩佢哋啲錢
咁就差唔多
現金出糧唔洗報稅係有風險架啦
點解唔跳?又話死得?
姐係無事啦
政府自己都冇錢 好多地方要救
邊度得閒救你
成日都話大判拖二判、二判拖三判、三判拖四判
立法禁止判上判咪得囉咁簡單
點解判咁多層
講真大判好少拖2判
可以淨係收錢
唔使養住班工人
有事唔使孭飛
冇本生利?
咁都要管理既
建議稅局派職員一併協助 了解工人實際薪金
審視佢地報唔報足稅
財委會批咁多錢搞工程 原來真正落手做個班無糧出嫁
全部同dc9勁blue
無拖。

6個月糧期,八拆出。

唔要。 覆核下先。 等下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞