[警世]交友app match到條女自殺要幫佢處理身後事?!

70 回覆
21 Like 41 Dislike
唔知真係搞出人命定係騙徒最新行騙手法,各位巴打幫手判斷下。。。

事緣係咁:

Day 1
兩日前係app match左個女仔,轉埋Whatsapp傾,知道佢係日本工作,傾左陣我就訓左。呢段時間係有last seen同藍剔,同埋佢係用本地口語同繁體字對話。

Day 2
第二朝msg佢單剔左全日。呢朝開始無左last seen,另外發現app已經被unmatch左無晒記錄。

Day 3
今朝起身收到半夜msg,話佢因為男友而諗埋一邊打算自殺,我心諗前後傾左唔夠20句就搵d咁既野搞。。。呢個開場好有騙案feel,咁始終人命咁大件事都唔敢亂講野。我嘗試了解多d,佢就講自己經歷有幾慘。

三年異地戀,儲晒錢,從新加坡搬到香港打算定居準備結婚先發現條仔有家室,條仔約佢出黎點知叫埋正印一齊,條仔屈佢勾引在先,正印同朋友打佢一鑊。尋日佢收到條仔來電,攤牌係為左呃晒佢積蓄,然後取消個號碼,追都追唔返 。然後條女向我補多句,19歲係新加坡個邊孤兒院出黎自力更生之後就識到條仔一齊到宜家,無其他親朋戚友又有抑鬱。。。

以上條女人設鬼到仆街,就算係真,我好清楚一個有情緒有心尋死既人,我素未謀面又只傾得幾句又唔係專業調解員,憑我隔空短訊都無補於事,但點都好,我都要講下幾句正向說話,佢最後覆左句對唔住佢太軟弱,就再無下文。

同日今日傍晚6點,我收到一個來電,接通後問我識唔識一個叫xxx係日本工作既女仔,我load左load先醒起條女,都心知不妙,來電者講返佢係條女日本公司工作上有來往既人,收到日本警方通知條女跳左救唔返,生前留左段俾我既口訊,為尊重死者意願,公司負責人要聯絡我聽返。我講清楚我同條女關係,拒絕接收口訊,負責人話口訊中包含指名我既一件事,要答覆日本政府,要求我一定要聽,並作出回覆。咁當時我仲開緊工,唔方便,叫負責人8點先再聯絡,而負責人亦Whatsapp佢卡片俾我,我check左真係有呢間公司,而業務同條女提過既吻合。成日對話過程,對方都講得好有條理,好官腔,我一度以為係香港警方代表處理案件。

7點半我完成工作,回電幾次無人接聽,見到卡片有另一本地電話作Whatsapp聯絡,先打電話過去,打唔通,起疑,Whatsapp試add,無登記,好鬼。8點收到原本號碼來電,同樣好有條理咁講出條女生前口訊,好高興認識我,對唔住收到消息已經離開之類,口訊最後問我可唔可以帶佢返香港處理身後事。。。我打左個突,負責人話我係條女指定委托人,須要向日本答覆交代,會否處理身後事。我當然遺憾地拒絕

我問點樣同日本政府聯絡,負責人話公司會負責,咁都ok。然後話仲有一件事,日本法例規定死者最後一份薪要交俾親友或由信託人捐俾慈善機構,而條女無親友而我係聯絡名單上唯一一人,我要代收再捐出去,咁我緊係拒絕la,負責人話如果我唔收,咁公司會如實通知政府,日本法庭會出傳票,日本大使館會聯絡我召我到日本出庭收票,我話咁跟當地法律程序處理la,負責人繼續遊說我一直收公司票,我堅持走程序,佢無野好講,話會照我意思回覆警方,收線。

完。

成件事太痴線,係真係假都要分享下。

如果係真實,願死者安息。。。
係交友post 都見過幾次咁既case
醒少少
第一次見
無穿無爛
Lm
痴痴地
假 之前睇YouTube 都有類似咁既事
之後可以點呃你?
叫你比錢運佢條屍返嚟?
就算佢自殺都唔關你事啦
況且呢啲大多數都係騙案
回電唔到一律假
下次對方自殺直接block唔洗煩
第一次聽咁既case
呢個故事好熟
唔好睇小現實中男女嘅同情心
好多大愛撚架
喺呢度先咁理性 (癲)
我都想知,淨係得我電話號碼
假㗎,唔好信
千祈唔好𠥔錢
一定係假
可能後面話有d遺產都留埋比你
但係要你交d保證金掛
一個唔好彩係真,有晒對話記錄告你教唆他人自殺
轉得whatsapp都好鬼
我以為係美容雞可以撚下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞