陸股不振 陸專家建議:花3兆元「拉到4000點」

68 回覆
31 Like 5 Dislike
中國大陸股市持續低迷,中國政法大學資本金融研究院院長劉紀鵬先前一段受訪的影片近日突然登上微博熱搜,他表示,應該花費3兆元人民幣來提振市場,「一定要把股市拉起來,現在這個點位說不過去,遭到全體股民、基民一致的不理解。」

中國政法大學資本金融研究院院長劉紀鵬。(圖/翻攝微博)

劉紀鵬年初接受《鳳凰網》一個財經節目的採訪時提到,中國的股市肯定是病了,不正常,要花3兆元來提振市場,「我想它一定會起來的,中國政府也有這樣的決策能力和執行能力,就是說我們的辦法還很多。」
劉紀鵬指出,實際上今天的市價太低了,上海的市盈率(本益比)只有12倍,深交所也只有20倍,兩市合起來,就是4000點了,市盈率也不過25倍,「考慮到中國5%的經濟增速是美國的兩倍以上,30倍以內的市盈率是可以接受的。」
劉紀鵬還說,將股市推升至4000點的話,預計每上漲1000點就能帶來25兆元的財富增長。劉紀鵬認為,股市上漲後,投資者手中有了資金,就能帶動消費、拉動投資,進而促進經濟發展。
截至25日半日收盤,滬指跌幅收窄至0.42%報2889.62,深成指轉漲0.13%,創業板指轉漲0.1%。
習大大啱啱上任果陣咪炒到上5-6000點
跟住就跌番到3000點橫行左就快十年
仲記得果陣玩到咩熔斷停市
咁on9既事唔係唔記得呀
劉院長好多貨
話江派借股市反啊大大吖嘛
大陸係咪真係無曬識經濟既人
有錯咩? 掉3兆可能真係得
好似盈富基金咁
智將
股市係一買一賣,除非 set 死只俾自己人買,否則只會大開逃生門
經濟基本盤唔得的話,你燒完錢,投資者套曬現一樣打回原形
你唔入金 中國點增長
唔通佢可以直接話:「想救中國經濟, 就要停止支援俄佬., 然後重新同美國交好, 取消香港國安法, 比香港有普選, 取消新疆集中營, 停止再打壓台灣, 停止再送錢比非州窮國, 停止再搞雄安新區燒錢」咩

家陣係中國講真話 會消失
只能講 擦鞋說話 or 叫下口號
如果真係做,個效果可能得一個月,然後打回原形
咁中央咪再泵多30兆
全中國有貨都沽晒比政府,最後全部公司變國營,終於實現到習主席既終極目標
有咩意思
好方法黎

但要搵到條友肯扔呢舊錢出黎之後自己玩撚完
開逃生門比人
中國或成最大贏家
你括號嗰喳野做齊都無撚用,最緊要嘅係信心同誠信
共產黨呢10年不斷出爾反爾,鬼佬對你嘅信任已經近乎零
要重新建立信任最基本都要習落台之後先”可能”用返10到15年再去觀望

共產黨由以前嘅韜光養晦到依家想取代美國佬嘅野心,美帝係放在眼內,以後防中國嘅程度一定大過以前韜光養晦嘅時代
你隊錢落去肯定又走資
問題核心係邊大家都明
識果啲已經諗緊或實際走緊資,咩北大清華都唔夠習大大經濟叻啦
之前高速發展係鄧江胡三代成果
跟住一代敗晒...
敗老豆身家嘅聽得多,敗國家身家真係第一次⋯上世做過d咩好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞