HKU HALL港大舍堂全攻略2024

37 回覆
14 Like 18 Dislike
首先恭喜咁多位FM BB入到香港第一大學府xgu 照舊老規矩我哋由距離開始講起先

Campus:地理位置優越

Simon KY Lee hall 李國賢堂:
出名設施幾好,係正campus 中間,勁方便但warden勁撚惡,今年仲做埋輔警。出名好撚仙,樓o hall o勁chur
聽講今年唔收fm 唔知真定假 睇定先

Swire Hall太古堂:
有名你叫7 swire,今年cultural好似幾出色但一個獎都冇 sad不過入得嘅都柒吓柒吓咁 但係swire係過完o先揀樓 到時每層樓肯定雙面到仆街 話揀你最後到應該唔撚會揀 到時擦鞋擦好啲啦

一村:近地鐵站,想同campus有啲距離感但又想近近地可以考慮一村。

Ricc hall 利瑪竇宿舍:
全男hall,全部單人房有露台,sell brotherhood同波牛,仙過skylee,平均每人join>=5支team,chur練波chur到傻,一星期7日波冇問題收到風輸球啲大仙就屌啲fm屌撚到凌晨想每日打波讀書零呵life就入去體驗吓

Starr hall 施德堂:
前幾年好多醜聞,自己google吓大把新聞好似話上年俾大仙屌搞happy o之後,呢兩年好似靜咗。抽匙入hall,都幾睇運氣。Cultural同sports幾勁,呢兩年好似interhall成績幾好(有錯請補充)。不過覺得普遍啲人串串地唔太fdly 做錯嘢會俾人公審 屈人入嚟會俾人term 想帶frd入嚟就小心啲

Lady Ho Tung Hall 何東夫人紀念堂:
除咗有雅蘭床褥仲未諗到有咩好,就嚟變龍華。要數hku 最出名cheer,一定係何東。全女hall,les n tb 想撻皮有個床位近mtr可以考慮吓。一村設施普遍幾好,聽frd講廁所同冲涼分開,冇咁窄。

二村:mtr行返去要15分鐘,搭車又太近,行路又太遠,但好在行去食宵飲茶好近。不過今年成日俾人笑唔係人住又有鼠患仲水浸日日聽住裝修聲起身。

Morrison hall 馬禮遜堂:
以前出名多gay佬,但上年開始改革開兩層女層,有一層聽講成個二村都想同佢地join floor,不過前兩日被爆hall莊醜聞話bully堂友同穿櫃桶底(未fact check)。sell tappy冇嘢玩

Suen chi sun hall 孫志新堂
出名專收靚仔靚女,不過望吓ig呢幾年好似麻麻哋入得去啲就預咗男女關係混亂,傳到成hall界都知一係就落蘭,上年開始走下波,俾人笑啲女醜到同何東差唔多levelold ball好似幾勁

Lee shau kee hall 李兆基堂
啲人二村普遍剩係識Lsk 同Scs,早幾年同Scs 上曬神台,都係sell靚女靚仔,但比起Scs就sell跳舞多啲。但成日話自己唔chur,明明近幾年成日逼人join teams。hall界最多人隊草地方
沙宣道:多係醫學院嘅人報,因為返學只需5分鐘

Lee Hysan Hall 利希慎堂
繼Scs後最淫亂嘅hall,男女同層,好聽啲就叫玩得,之前有肥姨姨餐肉,上年有亨仔想出pool就入啦海景幾靚 近幾年sports cultural好似唔差 應該沙宣入面最好玩 都幾champ不過少chur 近幾年收好少人 都幾難入 自認champ嘅可以試吓

Weilun hall 偉倫堂
上年話佢係全hall界最多醜聞嘅hall,絕對fact checked,近幾年都收斂咗sell happy o同撻皮,但啲人真係好撚柒kam 到仆街剩係求位瞓就揀啦不過大把人住完一年轉hall

Rc Lee Hall 利銘澤堂
多讀law嘅人住,出名有電視台同有支關時事嘅莊,對時政有興趣嘅話會好啱,最出名有樓festival,好似都幾好玩。但啲人好似都真係少kam 支莊柒柒哋幾多gay

沙宣遠啲:University Hall 大學堂
傳統男hall,hall本身就係古堡,sell熱血,出名每年有鬼屋玩,除此之外都冇咩講

二村對面 St. Johns College
Sell blue blood,仙o都講英文,聽人講可以三代住st John,有錢先住到,極大單人房有埋自己canteen 。
屌講閪咩 fm自己行hall tour感受吓啦
scs仲sell緊靚女靚仔?柒到quit撚左 lsk better
Push
沙宜嚟講
Hysan>>>>>>>RC>>仲有間唔知乜
利申 已grad 三間住過晒
Lsk打手?
唔係隔離飯香 可惜兩間hall都冇newball打 早知入柒starr好過
今年柒Starr又有好多柒嘢發生真係有名你叫利申住咗一年即刻quit
又一年一車車fm俾人推上去仙
自認charm應該住starr喎
嚟緊準備收offer 入到HKU都會想試下住hall 但係我個人比較慢熱想問有咩hall冇咁仙 想入去識下人同周圍試下啲新野
幾時有三四村全攻略
唔想俾人仙
三四村不如唔撚好住
收皮啦 識住一定住三村
冇咁仙嘅話建議starr/hysan/scs
想撻皮(hea啲)就mhall uhall swire
Hysan出名仙喎師兄
想知ching點解quit
亨仔住hall好淫亂?

我淨係知佢爛分爛到仆街
攻略:唔好住hall
淨係要個地方住嘅話,咁樣唔係幾好嗎?
住RC好處係夠hea 又可以去hysan玩
本身個人冇咩特別勁係唔係冇咩可以揀,要揀啲hea 嘅hall?
都唔駛 不過如果驚同人爭就唔好揀lsk/scs呢啲咁熱門嘅hall
如果想玩得開心啲就唔好揀啲hea hall like rc/mhall/swire/何東
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞