幾時開始條街聽唔到手機鈴聲

130 回覆
581 Like 21 Dislike
部電話除左鬧鐘基本上都唔會響
屌啲笑到就斷氣嘅罐頭聲
iphone預設鈴聲最好
夠清晰夠響得黎唔會令人厭煩
以前中學響過次電話,自此之後就長期震機/靜音
而家用smartwatch就更加唔會用
越難越愛
仲有多啦A夢
唔係詐騙就係啲同事緊要事搵或者政府/銀行call

搞到電話響親都唔敢同唔想聽

屌你老母一日有成十個垃圾電話打黎
由電話有聲=柒同討厭開始所有人既電話就一定靜音
多得d廢老
鈴乜撚野聲
訓教就靜音啦
依家機不離手使鬼鈴聲
真,成撚日有啲普通話人打嚟有來電顯示6字頭或者9字頭

問我係咪呢個電話嘅機主,我話唔係佢即刻收線
你呀媽搵你 你呀爸搵你
都少咗人打電話,whatsapp 好過
仲有 但十年冇轉
係屋企就會開
都係舊時特別好 真係回味無窮
而家個撚個震機撚!又唔撚聽電話,又唔撚睇到,唔知咩撚野心態
又喺到鳩up
咪就係iPhone換鈴聲麻撚煩所以冇晒囉
以前仲要去FOXY DOWN 啲歌仲要係鈴聲版
依家得返啲人開喇叭睇片嘅聲
贊比亞比人射龜咁射
我震機都唔開
啲電話MISS咗就由鳩佢
而家全香港用緊iPhone?
而家有冇apps可以整到
自己cut咗首新世紀福音戰士嘅使徒來襲,然後加警報聲,再用嚟俾公司打嚟專用

然後星戰帝國首進行曲cut好,加黑武士對白,I'm your father,俾老豆打嚟專用

玩咗好多年,直到老豆過身,冇再聽過星戰首歌響我電話響起………
話說今日朝早老豆叫我整幾首好聽同潮d既鈴聲比佢
由於佢平時待我不薄,身為孝子既我決定入返首東京熱鈴聲孝敬佢老人家
於是我就入左比老豆,希望佢會覺得好聽之後用黎做鈴聲
當我將部電話交返比老豆既時候,佢就即時試聽
當時我心情非常緊張,當佢聽完首鈴聲之後就靜左落黎
突然間佢講左一句
"首音樂節奏感好強,而且電音充滿動感,激情澎拜,唔錯,唔錯"
就係咁我老豆就設定左做電話鈴聲,之後我係間房度亦都聽到佢不停重播,係度回味呢首動人既音樂
岩岩我返屋企既時候,準備入房,突然間老豆叫停左我
我即時心跳加速,心諗唔通比佢發現左
點知佢講左句
"今日出去搭車既時候電話響起,d後生仔都望住晒我,有d仲對住我笑,我都點頭微笑回應,我諗佢地估唔到我一把年紀仲會用呢d咁潮既音樂做鈴聲"
當我聽到佢咁講時我即時鬆一口氣
到左食飯既時候老豆電話響起,呢個時候我阿哥聽到,當老豆聽完電話之後佢就問
"你係邊度搵首鈴聲"
我老豆就答
"你細佬入比我,係唔係好好聽呢"
我阿哥望住我暗笑,之後一言不發
食完飯我返入房,呢首鈴聲又再次係我耳邊迴響,睇黎我老豆真係好鐘意炎熱既東京
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞