如果有時光機可以去番香港開埠至97任何一年,你會點拯救香港嘅未來?

122 回覆
5 Like 37 Dislike
報左國安話有人想坐時光機返去行刺領導人
樓主下世小心啲
呢個係a答案
但無人知無咗99年期限之後香港係50-60年代去殖民化年代點樣
救人,不如走佬啦。
買六合彩拯救自己算
然後喺64 發動大遊行逼英國搞真公投

再將結果推上聯合國
可能就係你溝左潘䁱穎
搞到佢派帽比陳同佳
果陣時個個都認自己喺中國人喎!九成人都係

大中華膠
1949年就被中共解放
百幾年間英國係有好多次機會飛甩香港
1924 省港大罷工
1945 光復由蔣介石接收香港
1949+ 解放軍南下
1967 暴動係有諗過棄守
至於去殖化浪潮,如果無中共插手,香港獨立一啲都唔奇,但由於有中共喺北京企穩咗陣腳,加上一埋「南來文人」搞報紙造到中文輿論 (唔好忘記當時無 internet forum 一般小市民聲音基本上被上層中層傳媒即係華文報章挾持),如果無英國佬睇場,香港去殖化只會係又一個去殖化失敗例子
梗係返去英屬香港被聯合國由殖民地名單剔除嗰年,阻止依件事發生啦,然後順理成章自決,搞掂
如果可以一齊啤酒館事件飲過黑啤,坐過監,應該同阿希friend到。
b答案
重慶談判叫老蔣啪咗毛主席
c答案
西安事變之後叫老蔣反轉豬肚繼續圍剿空軍
梗係去 1936年12月12日之前 對冧張學良 同楊虎城先 咁就唔會有西安事變
咁蔣介石繼續 剿 貢 跟本唔會有國貢聯合抗日

根本唔會有某黨既存在

橫掂尾國佬投完 圓子彈 架仔一定會投降 結果都係一樣
支那可能 變 發達國家 歐洲咁 或變成好多個國家 或變成而家台灣咁 都唔會有咁多丐衣落黎香港
香港都唔會變成而家咁
咁冇鴉片戰爭 香港而家可能係海南島咁喎
有d 見識喎
芝麻風向其實 開始轉緊
返左去啦
同個英國外交官講99年唔係等於永久

港女要派帽邊個都阻唔到
男人你同佢講利益講得失威迫利誘
都仲可能斬纜收手
女人出軌係會完全冇晒理性 點阻都冇用
隊冧孫中山
英國應該消滅清庭,將中国民主化

咁中国就會好富有,又強大,人民又開心
呢條大仆街死十次都唔夠
呢個絕對係關鍵
去返我出世前10個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞