配藥HD師兄師姐 請入

38 回覆
1 Like 19 Dislike
大學畢業 做左幾年野
黎緊9月讀明愛配藥HD
但我冇咩Bio 同 Chem底
淨係CE讀過Bio

知道好多野要讀
想趁未開學提早預習下
請問有冇咩資料/參考書 我可以睇定先?
有冇師兄師姐可以比下意見? 感謝!

btw 唔使同我講呢行飽和
我有晒覺悟先報
飽和
讀返中學chem d雞精先,理解下,起碼d名要知點叫,有咩bonding, acid base 果堆中4野
之後organic chem望下d樣,識叫名,有咩reaction中5 chem
明晒應該夠入門 因為如果你連依d搞唔掂,應該讀唔黎
等失業 同 轉行
飽和到ON9
一年HA先收得個40-60人不等 私院又係佛系等
唔係考到全級高20名 見工機關槍咁講野 INTERN又要博表示 都唔好諗住FG就有工開
連大學呀化都搶配藥位做住等 見工坐隔離個個隨時係某大學藥劑師

無論IVE定明愛 呢一科都係害人害己

利伸: 轉埋職位
人地en係old age home可以收到rn價

呢邊地底泥
大把診所醫生開20k要你乜都做哂營運成間藥房
你轉左邊行?
真係好多呀化走去HA in 配藥
診所有呢個位都唔方高人工 美其名請配藥 實際請助護
做老院執藥隨時連15K都冇呀 陰公
入唔到私院/HA 同失業冇分別
HA見工又黑暗 見工玩法精彩過選港姐 年年花式
感謝 聽日即刻去書局買雞精書先!
其實都知前景唔太明朗 都係買個機會同希望
呢幾年渾渾噩噩 冇咩人生意義同樂趣
難得搵到有樣野想讀 又有興趣做
但冇時間同本錢讀4-5年藥劑
唯有讀配藥 快快手拎個資格先
讀咗先,搵唔到工再讀
degree holder就讀rd st ot master好過
去做PCA就業更明朗 做住PCA去博EN/RN仲好 執咩鳩藥
又讀明愛出嚟害人
學埋咁多藥理 到返工零應用咁
公司就最希望就係好似妹仔工廠無腦執 唔好執錯就得
想問咩叫 呀化?
中肯
起碼入行缺人嘅
姐係 有牌藥劑師 呢D古代名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞