[調查] 屋企有無螞蟻???

96 回覆
235 Like 137 Dislike
黑頭酸臭蟻先啱
一個細蟻竇大約都係5,600隻
用食物引左一大群出黎先
之後開地圖炮(噴槍)一下燒死哂佢地
殺完第一輪都應該殺到200隻咁上下
佢地見到冇蟻返竇都會派出搜索隊
通常一群十零廿隻,呢個時間我偏愛用拜神香逐個擊破,殺完5,6轉到佢地唔會再派大部隊,會改為派3至4隻,呢個時候要比較有耐性,大約殺多十零轉佢地就碼成季都唔敢出現
街邊有時阿伯賣果隻就得, 好似綠色盒既
藥房買硼砂+ 糖
好似唔錯,家有寵物或小朋友唔敢用藥可以一試
螞蟻亦要搵嘢食
呢隻我用噴霧裝,幾好用
許庭哼個首?
仍難得這一個知己
過幾日又出返嚟
有用,但係要跟住條蟻路搵到個竇噴佢出入口效果先好
有一排勁多....一時係走廊, 一時係客廳
但過一輪之後又好似自己消失左
有簷蛇 屋企冇昆蟲 但有屎積
Carousell見過有
早排買咗支叫螞蟻絕嘅藥
一用啲蟻好似痴線咁 衝晒出嚟食
過咗半個禮拜開始就完全無蟻
日本城有滅蟻藥,買左一次,全蟻死清光。
我用開 銀色包裝藍色字
灣仔街市出面啲排檔有賣
3個鐘內就消失哂,望住佢地搬啲粉返巢就好開心
試過兩次屋企比蟻入侵,有次發現條蟻路門外爬入來,兩次都係用一點絕,每隔幾步路吱一篤藥係到,過一陣成大群蟻圍住食但之後真係消失哂
之前屋企有,行到成條蟻路屋企隻死廢老仲要當冇件事,堅持話冇
之後沿着條路搵到個竇,好彩咁用鳩鳩地用威滅叫做清到
要用含有 borax 成份 加 糖 加 水 嘅毒藥,容器要放喺佢地成日出沒嘅地方,必要時滴少少出黎引佢地。

你買到 borax 的話自己造都得,平好多。

最重要:
1. 其他食物必需要收埋,要斷佢地糧,逼到佢地得返藥可以食,否則無用
2. 唔可以出手殺蟻;佢地行過嘅地方,唔可以打擾佢地,唔可以清潔;否則搞到佢地怕左 或者 失去左條路嘅氣味,又要重新黎過
3. 如果有工蟻伏屍喺毒藥附近,要間中清走啲屍,否則新蟻唔會食
4. 要有耐性,工蟻慢慢搬毒藥畀蟻后食,食到隻后消化系統玩完,無得再繁殖,最後再毒死埋剩餘工蟻就 end game
by the way 呢招只適合喜歡食甜嘅蟻品種
之前有好撚多
用完biokill之後淨係見過一兩隻
之前裝完修半年左右,廁所勁多蟻
行到成條隊咁
放左d誘餌,引左一堆出黎,忍住唔殺
一排之後就少,但係都未斷哂
反而用左公司滅蟲隻藥水,噴一噴,就無哂
一個月前用左, 兩三日冇哂

今日又有返....
要封哂d渠位佢地先入唔到黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞