房屋局局長何永賢 : 首個私人興建房屋項目流標, 主要受環球高息的影響

22 回覆
2 Like 11 Dislike
https://news.now.com/home/local/player?newsId=569477
【Now新聞台】首個私人興建房屋資助出售房屋計劃樂建居項目,因未到價而流標,房屋局局長何永賢認為,流標主要受環球高息的影響,對於整體資助出售房屋供應影響不大。

房屋局局長何永賢:「環球經濟的情況始終都是很多變化,這次的項目也很受利息走勢的影響,利息未有下調,對於利息走勢將來的看法,我相信每個有興趣投標的發展商計算地價時,計一計盤數,會覺得風險比原先預算高。接下來每年平均大約7000個居屋,所以大家看到供應量,最主要供應量是房署自身的團隊推出,對供應的影響不大。」
點解唔平啲賣
啫係政府主調係賴經濟差稅收差去高息度

真係玩撚完
主因係樓價下跌, 政府企硬唔減價
去美元化

美金高息關你咩事?
對 責任全在美方
本地銀行息口幾時有跟足全世界?
如果個市好高息唔係問題,跟本你知我知單眼老都知咩事
其實政府要吹雞搵中海外搞場show都唔難
點解唔扮吓嘢 話晒新政府第一單
上年推出時候已經高息,咁即係你自己垃圾啦
由治及興
唔投標公司應該用國安法拉佢地
落9政府面
連登自組財團投地有冇得諗?
橫掂個個FG50K 又TQQQ 又剩
受環球高息影響
講左幾年都仲係嚟個藉口
減息一樣無人買樓
因為香港樓已經唔值呢個價
以前十幾厘個個咪又照供
個P都係加左少少之麻
供緊樓果班都話冇乜影響㗎
中國啱啱先減息 , 世界第二大唔算係環球 ?
政府啟德跑道輕軌爛尾都已經過咗啊爺華潤同中海一棟啦

焗腸點解讀呢張圖
一塊5億地皮
=10000個fg連登仔1個月糧

但要10000個連登仔一人一個單位住得曬入去,一層當12伙

要833層高

起完應該高過哈里法塔
流標明明係政府見個入標價唔靚唔想賣
講到好似唔關佢事咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞