支持共党派人士認為若當日政改方案「袋住先」,香港往後局面已截然不同

19 回覆
0 Like 26 Dislike
香港正在「由治及興」過程中,拼經濟是當前最重要工作,重啟政改討論恐怕令社會再次陷入內耗分化,錯失得來不易的穩定環境。中央領導人亦曾言,現時政治制度符合香港實際和發展需要,要「倍加珍惜、長期堅持」,相信政改在未來一段長時間難提上議程。

行會成員、民主思路召集人湯家驊認為,執着於「香港是否適合西方民主」無意義,本港普選定義未必要跟足西方,但也應有一些基本元素,例如選舉權必須普及而平等。他說《基本法》寫得清清楚楚,普選要按香港特區實際情況和循序漸進原則推進,相信這些條件包括穩定社會環境、絕大部分人擁護一國兩制等,2019年事件顯示香港絕對無這些條件,現時仍未有,唯有寄望不久將來會改善。

一名經歷3次政改過程的資深建制謂,中央一直真心誠意支持香港民主向前發展,其中2014年人大「831決定」,時任港澳工作小組組長張德江多次南下會見建制派,表明在可控情況下,中央願讓港人普選特首,惟最後泛民拒絕接受;反修例事件則是民主發展分水嶺,令中央下定決心出重手。他認為待經濟重上軌道,社會不存暗湧、「市民開心返」人心回歸,才有條件談政制發展。

時至今日,不少建制人士仍認為若當日政改方案「袋住先」,香港往後局面已截然不同,可惜歷史沒有如果。

https://std.stheadline. com/realtime/ article/2013186
不如話佳哥唔殺人就唔會攪成咁
即係話而家呢個制度唔好啦?
我建議立即拉人
而家比李卓人講撚中
"中國有民主,香港先會有民主。"

與其令中國香港民主化, 做民主燈塔過百年都係負進度
倒不如直撚接打撚到中國民主化
之後靠中國一隻手指捽撚死中國香港, 中國香港唔民主化唔得
😍其實Marvel應該整返套WhatIf…??(遺港版):

Ep1:如果當日我唔係雪廠街現場…

哂氣啦,從來只有上面願唔願意改,政改嘈咗咁耐先俾個半成品方案你,完善立法會就一氣呵成
咪又係俾個林鄭 比卡超 爛牙強我地揀
唔係呢壇嘢
無紀律部隊支旗根本出唔到頭
一路都係AO 傳統建制同中聯辦背景商界
當年明明係你地要等埋發叔
臨近97就應該講清楚,所謂普選就係咁
咁人人就識做決定
//時至今日,不少建制人士仍認為若當日政改方案「袋住先」,香港往後局面已截然不同,可惜歷史沒有如果。//
當年政改議案以8票支持、28票反對被大比數否決,建制派仲敢提
TANK你會唔會食住先
ON99
袋住先
今日割五城
而家香港局面好差?點解要有所不同?
發叔
建制唔走場咪通過咗
強姦犯:條女肯自願吹蕭我咪唔洗老強佢

之前有個ching 講完,無耐就到十二少講
你話連登無PR 真係無人信
呢啲係偽命題
2012政改一樣袋住先
立法會 35 + 35 袋咗喇

最後點??
根本一句話唔啱心水就可以乜都唔算數
真係袋咗先都一定唔會有口齒

97回歸正正就係最大嘅袋住先
當年諗住有50年不變可以袋住先
最後點樣???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞