大快活比植物牛油人地搽多士

173 回覆
368 Like 52 Dislike
前幾日同女朋友去大快活叫咗個下午茶set,佢揀咗西多士,我就叫pancake。一坐低佢地就俾咗兩粒牛油我哋,望落去已經好似有啲唔妥,平時我慣食LURPAK,外形色澤都好認得,但依家眼前呢兩粒完全唔似,質地太硬,顏色都有啲怪。

我即刻拎起嚟聞吓,發現唔係牛油獨有嘅奶香味,反而有股植物油味。心諗唔通連大快活都要玩偷龍轉鳳,用植物牛油冒充真貨?於是我即刻拎起電話Google一吓先,點知真係咁!原來為咗慳錢,好多連鎖茶餐廳已經轉用植物牛油,但仲要包裝到同真牛油一模一樣,真係有意呃人!

我突然諗起以前睇過嘅新聞,講酒店為咗慳錢用鹽醃肉炒飯,害到好多人肚瀉。今次大快活為咗慳錢,無聲無息轉用咗植物牛油,唔知有冇影響食客健康呢?我心入面充滿矛盾,明明大快活平時好多青年人捧場,點解佢都要偷工減料呢?

我對住眼前嘅西多士同pancake,突然諗起曾經嘅大快活,任何配料都係新鮮優質,而家為咗利潤,連基本配料都要慳返幾蚊,實在有啲心寒。但我哋都唔可以硬食啲唔知有咩添加物嘅植物牛油,最後都係叫咗個蜂蜜黎代替。

我同女朋友都係打工仔,日日做夾硬,有時都想hea吓自己,去大快活歎個下午茶。依家連呢個都要考慮真偽,真係連小小樂趣都被扼殺。唉,當打工仔,連食嘢都要咁大壓力,仲有咩意思?
真pk, 隨便google下都知 植物牛油/人造牛油/Margarine

係最垃圾最唔健康
大家樂係牛油 不過都擔心佢會轉
乜撚嘢特別菜式?
菠蘿油

why? 睇下nutrition label咪知
傻系仲食藍店

Margarine is NOT butter
戒殺生

即仆
唔撚好呼吸喎,微生物都係生命
你飲水都搶咗人哋飲水嘅權利
為咗保護植物,我唯有食多啲牛咁就少咗牛食草
植物牛油到底點解可以叫牛油
屌你老母臭閪
仲要係完全冇牛油味,搽完好似冇搽咁
植物油多數係液體嚟
唔變反式脂肪好難變固體
俾咩整
翻譯問題

植物/人造牛油英文Margarine,唔係叫butter

無去大快活好耐
有40幾個用馬芝蓮既餐廳老闆負評
全氫化
黃架 (底褲)
所以抵大家樂賺得多
D野好食d 環境overall乾淨d
粒嘢好難食
冇味道冇香味唔識溶質感古怪
都唔知食緊乜
已經去咗大快活度留低意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞