有冇一部影印同SCAN相/文件既既家用printer介紹

36 回覆
3 Like 4 Dislike

屋企人搵返D舊相,想scan哂落電腦
咁岩自己部print又壞左
總之唔好用hp
用緊canon 有好多款揀
我果部係ts5350 係外國買計埋21% VAT先50幾歐 香港買應該平到hihi
普通家用無投訴
唯有可以話佢on9既係佢彩色墨同黑色墨要同時有墨先print到野 但我買代用墨粗用
brother laser 的話要舊 model 或唔好 update firmware. 有唔少人 report 用左新 firmware 之後用唔到代用炭粉
多謝巴打意見

如果特別係想scan相,有邊一款好
筆直2k-3k
咩機都冇所謂
但牌子就 brother 最均真
佢個連續供墨有冇得淘嗰啲代用墨水
反正唔好買epson
千幾蚊部機 個scanner好意思得300ppi
scan身份證都矇
可以, 不過睇你既用途, 如果print相就唔建議
代用墨有色差
因為scan 相 所以我想高質d
唔係咁計
你正路去買scanner睇spec 個resolution係幾多乘幾多dpi
決定幾多ppi係個software
就算買brother 貴D果D機款 default ppi都係300 (同埋已經係足夠有餘 600已經係好好quality 除非樓豬講緊要scan既舊相係大到好似畢業證書咁)
如果你printer個software可以改既咪改
或者自己搵其他software用
咁ppi你當我講錯
重點係scan身份證都起格
你又唔講咩model 又唔知用咩software
好難評論喎
scan身份證既話300ppi正常係一定夠清 就算退一萬步唔夠清都只會係有D油畫feel 唔會係起格
咁睇落揀cannon最好
直接買scanner囉
一係拎返公司scan
60零蚊支,2舊幾水1 set印5000頁你都要淘代用
以前就話千祈唔好買hp 電腦
printer 係okay 嘅
不過依家真係好似printer 都唔多掂

之前貪平買咗部laser wireless
connection 勁多問題
好多年前已經買唔到300dpi scanner
最平都有 600 / 1200 dpi
起格一定係software setting 問題`
幾千張相
諗住屋企慢慢scan
hp printer逼你subscribe佢個plan已經可以永久blacklist
1. 唔好用 HP
2. scan 相請買獨立 scaner,如果有底片,要買支援底片的 model
你講toner定墨水呀
toner係平D
但樓豬一心舊相行先 (唔排除佢scan完可能會間唔中print返出黎)
用inkjet印相一定靚過laser印相 除非部機係laser得黎專做印相
有冇諗過出面搵公司整
5000張個時間成本可能都係返度
畀多次機會可能會買返brother

不過上面爸打話無代用碳?
咩牌子都好 一定要買可以加墨水個款 墨盒係大騙局
用過都知勁快要換

https://youtu.be/eOMjeCiMn8g?si=d6-O-yrK3xF5a_Nh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞