【颱風追擊】2403號熱帶氣旋格美 GAEMI (05W) #2

685 回覆
6 Like 6 Dislike
Login未
風膠飛去台灣屌風眼未
James Reynolds起身未
都係睇雨帶會唔會停係中南部太耐,風力方面過往都唔少呢種強度嘅颱風,反而實測嘅風力唔係特別強。

仲有個慢慢J
台灣地型有好多阻擋
基本得陣風會錄到颱風既中心最強風力
呢舖大面積中南部山區長時間強豪雨 ...肯定大撚獲
睇台灣雷達圖啲雨又係落晒喺高雄嗰邊 有少少莫拉克水災feel
夠晒水先入
呢個又幾時到?下星期?
我換左名
今次食得最應唔係花蓮 係邊區?
應該真係有減弱到,上次類似都係南澳登陸嘅杜鵑,個次蘇澳測到68.4m/s。
風係宜蘭,雨係中南部 嘉義一帶。
實測唔支持登陸時有強烈颱風強度
Cwa最新報仲唔降中颱
必必

JMA 降至80KT

仲KEEP住每小時發報
因為沖繩
玉山阻住,條尾識得捐巴士海峽上中心,好勁

TROPICAL DEPRESSION 994 HPA AT 21N 107E ALMOST STATIONARY.
唔識野
點解會兜個圈再上去?
我都好想感受下打風

高雄水浸得好快
雖然雷達圖上看南澳鄉可能進了颱風眼,但地面自動站有沒有進眼是並不好說的。南澳鄉是個啞站,難以刷風,因此風速曲線可能不一定能很好看出來是不是有進眼。同時,南澳鄉在登陸前後10分鐘氣壓升降非常劇烈,登陸前10分鐘內氣壓從969hPa左右暴跌到959hPa(考慮距離後推測此時氣壓梯度超過1hPa/km),隨後又急速上升,但因為CWA上面數據是逐10分鐘的,因此僅憑這些資料是沒法確定像格美這樣一個小核心針眼颱風是否正好正中了這個測站,可能需要更精細的數據才能確定。因此這個959hPa的氣壓不排除還有比較大的下推空間(但也可能不大)。這個登陸結構和16年莫蘭蒂登陸廈門時以及去年杜蘇芮路過浮標後逐漸減弱過程中的結構有不少相似之處,因此雖然可能實測氣壓並不好,但實際強度可能並不差。
from百度台風吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞