有咩慘得過脂溢性皮炎

22 回覆
2 Like 1 Dislike
https://lihkg.com/thread/3733910/page/1
屌你老母終於搞清楚咩事
22年發作過第一次 幾個月好返
之後一路唔記得有依個病
今次由4月發作到依家先記起係依樣野
仆街
依家日日清水洗面算
好普通既病,多數出事係臉既T字位,睇醫生查一查藥膏應該都禁低到
我都有 T字位/鼻翼位keep住紅 但冇甩皮 而家夜晚開始用水楊酸搽面 本身都有用水楊酸成份嘅野洗面 之前試過甩得好嚴重 啲皮仲要一塊塊 就算搣甩晒隔幾日又有
公司專科醫生免費醫..無所謂啦
汗皰疹 幾乎無得好返
我日日甩 屌佢老味
早排係鮮紅色咁紅
聽人講發作就唔好用其他野洗面 淨係用水
我兩隻眼下面都紅左兩撻
有咩藥推介
最想係斷尾,真係關大壓力事?
都關 同埋夜瞓都好大影響 成因好似係有隻菌比平常人多 所以我估清水洗冇用 有幾隻藥膏都可以搽 其中一隻係SEBCLAIR Cream可以試下 但呢隻好似質地偏油 見人話如果覺得好油就另一隻Sesderma Sebovalis facial cream
btw隻病好似冇得斷尾 如果keep得唔好會復發
sebclair 十分有用 , 推
藥膏要醫生開,你可以睇睇,埋單$6-700到,專睇皮膚,walk in等2個鐘到

https://maps.app.goo.gl/ZaL1hWYPviH3eSYm7

我自己搽2-3日,應該2-3個月先會復發
洗面護膚對皮膚病都係保養作用,你皮膚起左就要禁低佢架啦
vitamin A deficiency
路過圍下爐
面+頭皮都有
塊面長期紅卜卜,毛孔大,易生油脂粒/暗粒
頭皮狂甩,掂一掂都有頭皮甩出黎咁,嚴重果陣仲要有好多一舊舊嘅頭皮,同埋圍住頭皮邊會一圈圈咁甩
真係見到都想死,又煩,個人自信心無曬
壓力大/捱夜/轉季/食多咗油膩野會特別勁咗
啲人話做運動都有用
無得斷尾,都係間唔時用下sebizole/sebclair洗頭水
搽面暫時用過sebclair,係幾油但有用嘅,嚴重果陣夜晚搽,油啲都無所謂
個頭我算係搞掂左
半年前都係痕到仆街
沖完涼唔夠半粒鐘已經有頭皮
平時出完汗仲撚痕
但之後轉左用番簡洗頭就無曬事 點r都無頭皮
你試下用啲無添加 天然 敏感頭皮用個類
以前用tresemme essential 依兩隻極撚痕
可唔可以介紹邊隻番簡醫生叫我用sebizole 2%完全冇效
面甩皮加甩頭皮仲慘
我係個頭有
平時用sebclair
爆發時搵藥劑師買ketoconazole cream 搽
頭皮都有就用埋ketoconaze shampoo

留意返清潔
特別係仲有用口罩嘅話要4個鐘要換一次

我用施巴頭皮配方洗頭水
用咗就無再甩頭皮同痕
我甩埋頭髮
我狗狗有,點沖涼都醫唔好,
依家買咗中藥草本野俾佢浸浴,同埋買左草本藥膏俾佢,搽完好好多

我自己都買黎搽蟲咬完發出黎嘅濕疹
上拼多多買,有好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞