美軍快速入睡法,根本唔 work!

18 回覆
12 Like 8 Dislike
轉貼

練習後 96% 飛行員成功快速入睡

綜合外媒報導,美國海軍飛行訓練學校(The United States Navy Pre-flight School)為了避免飛行員因睡眠不足而出現失誤,研發出一套有助快速熟睡的方法。經過6星期練習後,據悉有 96% 的飛行員無論白天或晚上都能成功快速入睡!
5 大步驟助你達至身心放鬆的狀態

先要放鬆臉部,包含舌頭、下巴以及眼睛周圍肌肉;
肩膀不要太緊繃,放鬆手臂,同時放鬆頸後肌肉;
深吸一口氣,然後緩慢呼出,放鬆胸部、二頭肌、前臂,一直保持緩慢呼吸;
放鬆整個下肢,先放鬆大腿,再轉移到小腿及腳尖;
除了維持身體放鬆狀態外,還要花10秒讓大腦休息、令思緒歸於平靜。大家可以幻想自己躺在平靜湖面的獨木舟上,頭上只有藍天白雲,專注這個畫面 10 秒,又或者想像自己在漆黑房間內躺在黑色天鵝絨吊床上,專注這個畫面 10 秒,過程腦中可以不停說:「不思考、不思考、不思考」持續 10 秒,令自己停止有其他任何想法。

臨訓前打個飛機重快
放鬆到就唔會失眠啦
佢係肉體放鬆喎
愈想訓愈難訓
1放鬆
2放鬆
3放鬆
4放鬆
5放鬆

我細個係合埋眼,用隻眼寫中文數目字,好快攰
就訓得着
打多2次J算啦 仲快訓著
要練嫁
試2個禮拜唔得再開post
我開伍蛇條片聽住就得
第二朝醒返先知原來冇睇晒
打完j直頭抹都唔抹,直接訓,勁快訓著
過程腦中可以不停說:「不思考、不思考、不思考」持續 10 秒,令自己停止有其他任何想法。
仲咁大壓力啦,逼自己唔諗野哩下已經諗緊野
見到呢堆指令都Feel到訓唔著
試咗幾星期,由腳底開始放鬆到頭頂,好快訓到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞