嚟咗加拿大幾年仲唔識當地語言覺得好慚愧同有感而發

16 回覆
4 Like 27 Dislike
法文同英文嘅詞語同埋文法句子建設其實差唔多, 英文底好嘅話一開始學法文嘅話其實唔難
係後期先至會開始有分歧
à la fin, l'anglais est influencé par le français, "environ 30% du vocabulaire anglais moderne provient du français (https://medium.com/@mouloudb13/la-langue-anglaise-sous-linfluence-normande-impact-du-fran%C3%A7ais-sur-l-anglais-e13e9fd2db47)"
大家點睇?
就算啲vocab似
淨係啲conjugaison已經記唔哂
英文邊有咁複雜

同埋法文口語真係好難
我從來冇學過日文
但發覺睇日文節目聽得明嘅嘢似乎仲多過睇法文節目
原住民語先係真.當地語言啦(利申:大學讀過Mohawk)

其實好多土生土長嘅後生一句法文都唔識講(Grade 10有必修)

除非你住Quebec,否則學法文輕鬆啲啦
香港大把鬼佬住左幾年都只係識講早晨同去茶記落單
連正常同香港人用全中文對答都做唔到應該勁慚愧
你去 Quebec?
大撚把人唔識法文
黎到後普通話好佐好多
大把喺香港長住嘅鬼佬唔識講廣東話都未慚愧啦,輪到你慚愧?
屌好心啦 你咪又係住anglo地方9成人一句都唔識
就算你講到幾流利,你都係華人樣

順其自然,唔使刻意要扮到自己係當地人
嚟咗50年,一句法文都唔識
我個竹升女,喺學校讀咗十年法文,仲攞埋獎添。我同帶佢去過Quebec廿幾次,但係我從未聽佢講過一句法文。真係學嚟把鬼。
同意

衰 d 講句, 當你一個人行街時, d 印鬼, 黑鬼, 墨西哥佬咪又係專登走過黎恰你

你講英文有幾似local 都好, 喺佢地眼中咪又係 yellow monkey, 最低下嘅種族

當然, 佢地當中一定有好人, 不過多唔多就唔知
係咪因為你聽唔明法文所以你聽唔到佢講渣?
去過幾次Quebec City, 半路停車入油,佢同老婆入去買嘢,個店員用法文問同我老婆嘢, 我個女都唔知佢噏乜。除咗英文同唔咸唔淡既廣東話,我淨係聽佢講過日本話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞