【廖孖記腐乳】食安中心反駁買辦前會通知說法:人員穿便裝、沒戴工作證、無事先約時間

65 回覆
42 Like 3 Dislike
廖孖記腐乳日前被食物安全中心驗出蠟樣芽孢桿菌超標,在社會掀起風波後結業。廖孖記第四代傳人廖晃業在電台節目透露,食安中心每次都是派同一名帶有職員證的人員任顧客到場購買樣本,亦會有一名帶同保溫箱的「阿姐」跟隨,因此已認得他們來自食安中心,又指中心到場前會先「call call我哋」

食安中心發言人回覆《am730》查詢指,中心派員到廖孖記購買有關食物樣本時,是以顧客身份購買,其間人員穿著便裝、沒有佩戴工作證、沒有向相關店舖表露身份,亦沒有事先約定時間。不過為對企業公平,人員在購買樣本後有清晰表明目的是按法例作化驗,並在廖孖記人員面前作封裝,雙方簽名作實。

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E5%BB%96%E5%AD%96%E8%A8%98%E8%85%90%E4%B9%B3%E7%B5%90%E6%A5%AD-%E9%A3%9F%E5%AE%89%E4%B8%AD%E5%BF%83%E5%8F%8D%E9%A7%81%E8%B2%B7%E8%BE%A6%E5%89%8D%E6%9C%83%E9%80%9A%E7%9F%A5%E8%AA%AA%E6%B3%95-%E4%BA%BA%E5%93%A1%E7%A9%BF%E4%BE%BF%E8%A3%9D-%E6%B2%92%E6%88%B4%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E8%AD%89-%E7%84%A1%E4%BA%8B%E5%85%88%E7%B4%84%E6%99%82%E9%96%93/472013
邊個版本先係真,兩個版本完全唔同
廖孖個幾條友大話連篇
點會仲信佢
廖狗仲想同食安打泥漿摔角
我係佢就學UO扮無野
上網打句已道歉 之後攞錢走佬 笠水著草
富不過三代
可能有個客戴住唔知咩野職員證仲有個呀姐跟住既
但唔係食安既佢又以為係食安咁解
等陣人地出CCTV你就冇面啦,你都係快D叫蛋餅強飛返嚟香港用國安仲好
呢D垃圾家族小生意,邊有法治規距,只有隨心是是但但
咁就要睇商家信譽好還是政府部門有誠信喇

利申:責任全在廖方
藍屍狗話尿孖好正正架
腐乳反駁隊
咁大間鋪,有 cam
個傻鳩第四代滿口大話,夠膽咪公開片段囉
廖孖Jay最好公開 cctv, 如果咁樣屈鳩政府人員, 等睇佢地幾層樓都無埋.
一陣得罪政府比人針對,發大來攪凍結曬佢地資產。玩返三五七年,到時食屎都唔掂
隻波而家喺廖孖記嗰度,坐等廖孖記 PO 食安職員上去拎樣本嗰日嘅 CCTV 出來,
如果廖孖記唔 PO CCTV 嘅話,咁就好可惜,我哋冇花生食 lu~
執都玩到咁大呀
一陣食安拎個隨身CAM出黎
都解釋到嘅
「帶有職員證」唔等於佩戴
「call call我哋」唔等於約時間
認得阿姐同保溫箱,唔等於表明身份
應該係話之前唔過標準,所以會再落去check但無講實幾時落去
都似,call你唔代表約時間
玩串個party
好心條on9二世祖就收聲啦

人哋放撚曬水你自己唔撚醒水

呢家仲為咗想減傷搬人出嚟擋

你睇下你老豆老母教咗個乜人出嚟
其實有時雙方都可能講真話,出來做嘢,解話嘅係啲高層上司,但落去做嘅係低層前線,佢地為方便或自己好做,做法未必跟上層程序做。
結果無事咪無人理,出事咪爆大穫
已結業...點樣9UP都得
政府做野都係好黎好去,小做小錯,大家合作,
宜家玩串個party呢D垃圾二世祖只係做精子跑快過人幾步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞