Microsoft、Zoom、Google、Meta紛紛裁減多元、公平、共融(DEI)團隊

42 回覆
82 Like 3 Dislike
  根據美國Business Insider所公開的內部郵件,Microsoft以「業務需求不斷變化」為由,解雇內部一組多元、公平、共融(DEI)團隊。

Business Insider報導指出,在Microsoft解雇內部 DEI 團隊後,團隊一名成員發出電郵給其他員工批評這項決定,提及與DEI 相關的系統變革已經不再像是 2020 年當初那樣的關鍵,而信中也指稱他所屬的 DEI 團隊從 7 月 1 日起因為「業務需求發生變化」而遭到解散。

DEI 是組織或企業透過各種方式來創造接納多元觀點屬性、給予成員或員工相對應待遇與無區別容納所有族群的企業文化,讓不同背景者擁有友善健康的環境。

多元、公平、共融(DEI)不再重要

DEI團隊是由2020年左右在美國爆發的「非裔男子弗洛伊德(George Floyd)遭跪頸致死事件」而成立的。

隨著「Black Lives Matter(BLM)」運動的影響力越來越大,在尊重多樣性的社會聲音下,許多大型科技企業成立了相關部門,並呼籲改善黑人待遇,尤其在領導層中被邊緣化的黑人。Microsoft承諾投資1億5千萬美元,增加黑人和非裔美國人的高級職位。

然而美國加息後,IT行業氣氛迅速冷卻,對 DEI 的投資早就減少了。 以2023年為基準,與1年前相比,DEI相關招聘減少了44%,多家大科技企業持續調整架構,ESG的優先度下滑,部份相關部門或專案大量解散。

據彭博社報道,2024年初,為遠端會議平臺提供服務的Zoom解僱了DEI專職團隊。 而據CNBC報道,Google和Meta早在2023年停止了與DEI相關的專案。

DEI成果報告

多元共融(DEI)能提高銷售額的信念消失了嗎?

隨著許多企業的DEI相關投資越來越大,自然而然地出現了許多專門的DEI諮詢支援公司,他們相信DEI價值不僅會改善公司聲譽、改善工作文化,還會帶來商業利益。

透過包容、相互尊重的文化,員工的業務執行能力會大大提升,員工歸屬感還會促進生產力、降低事故發生率和提供更好的客戶服務等等,最終達致更高的銷售額和盈利能力。

另外,透過表達自由提高決策效率,選出更多優秀的人才,讓他們可以在公司內展現自我,讓有能力的員工發揮才能來提高利潤。

但是,目前大型科技企業的結論是,這種內部系統變化帶來的商業增長並不像最初宣佈的那樣有效。當然,在高息時期,科技公司不僅針對DEI 相關部門,而是對所有未能取得成效的部門皆進行大規模重組,這意味著它不像其他部門那樣有生產力。
日本例子

Square Enix公告認列221億日圓虧損,賠掉半年以上淨利
https://lih.kg/3687050

《Forspoken》銷量有幾慘?北美GameStop賣$9.99送「預購特典」
https://lih.kg/3690155

《Forspoken》銷量慘淡,開發團隊併入SE本社
https://lih.kg/3320567

Forspoken預購特典premium character cards

搞彎晒
好慘wr
其實撇除個黑妹,隻game好唔好玩
最近想買翻部PS 黎玩下
講真黑妹黎講呢個已經算係靚嫁啦
佢爆死既原因係隻game真係唔好玩
好有自信咁出demo俾人試
試完真係搞唔撚掂
好撚悶得個畫面靚魔法華麗
想扮infamous但infamous係城市
佢就荒山野嶺
呢隻個效能極差
有好多位會lag
聽你咁講,可能d staff 專登將呢隻驚搞得差
左派鬧劇結束
社會回復正常
BLM其實就好似塔熱班&塔郁班既本土主義咁撚樣
屌鳩你
本身大部份黑人都係窮撚黎
撚有錢買你隻GAME咩屌
本身大部份塔熱班&塔郁班都係窮撚黎
撚會比錢入場睇你套中國香港電影咩屌
皆大歡喜
養班左癌廢人成3-4年
DEI=社會信用評分系統(政治正確版)
養出咗一堆好似sweet baby咁嘅靠恐嚇勒索呃錢、搞彎晒成個業界的顧問公司

依家共和黨即將上返位,DEI準備玩完,各大公司見收水就紛紛開始cut晒DEI部門,全部都係尚書大人嚟,講到尾都係一盤生意
索尼ps最支持DEI
Google, Microsoft CEO其實唔係白人嘅少數族裔, 啲人又扮睇唔到

兩個都係印度人, 人哋出生窮一樣可以翻新, 點解唔見其他非白人族裔做到ceo?

又唔諗下自己原因, 輝達晶片就係亞洲人, 以前亞洲人一直被認為冇可能做CEO, 但係人哋都努力做到,

點解唔反思自己能力問題, 而係爭取所謂「平權」咁樣對能力好嘅人唔公平
由幾時開始,企業唔係靠產品討好市場,唔係以賺錢為目標,搞埋晒啲無謂嘢,討好一班根本唔會幫襯你嘅人
燒咗4年錢。
有排都未傾到去右啦
去返女人無得讀書做野投票先叫左膠鬧劇結束。
首先係果d 科技股跌翻先
不過我諗唔到邊個會主動搞遊戲業,初咗班廠商自己主動做野
github 幾時改返用master-slave branch
但同時PS又打本俾金變態出隻劍星
依啲先醒,買哂兩邊
呢個算幾型
呃左咁多年科企人工都夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞