想問下睇緊精神科既你地

18 回覆
0 Like 0 Dislike
你地覺得睇私家係咪好過公立?
我已經有一段時間冇再睇私家,因為貴
但係我而家病情嚴重,又有自殺傾向
其實公立個醫生都肯同我較藥,但我覺得幫助有限
食咗都冇幫助
咁咪二邊一齊睇!認真回!

之後公立排到先停私家!
私家
其實精神科藥物,真係好睇個人,同埋通常要食好耐先會見效,通常啲醫生唔會開啲好勁嘅藥,因為佢見到你通常都係一個月一次。
我唔知你個背景係乜嘢,唔知你有冇保險

講到尾
都係要你改變你嘅生活習慣
唔好食碳水化合物、垃圾食物
食多蛋白質、纖維
例如你係學生,不如停學,做吓唔同類型嘅嘢,例如working holiday。
如果你係返工,不如辭職,當然了睇好你自己盤數。
私家有選擇,一間唔得可以試第二間
有料嘅多數都出去掛牌
講真
精神科藥物
來來去去都係得嗰兩大類
問ChatGPT都得
即係要個醫生簽紙
我睇緊公立 但覺得冇用
要知道問題既根源先可以解決到
食藥唔會令個困擾咗你好長時間既問題自己消失
覺得幫助有限
即係點?
覺得食咗藥都冇咩分別
如果真係冇乜作用,可以試吓入院較藥
認真…
我以前睇私家,但太貴轉睇公院好耐
幾年前嚴重個陣,醫生refer埋比社工同心理學家比我
你試吓問醫生有無得見心理學家?
我連入院都試過啦年頭入咗兩次
啱啱出院嘅時候係少咗自殺念頭,但係冇幾耐又打回原形
你覺得私家較藥係咪好啲?
見私家都有條蛋散同你吹兩句啦,心情會好好多
想自殺既話
食咩藥都幫唔到你
諗下自殺既成因 不如仲好
可能係我睇嗰位醫生問題,我覺得公院仲好過佢,不論係藥定佢講嘅嘢
私家好嚴重果D通常佢地都唔肯接 交返公立
私家好係好在可能會俾你簡邊種藥 會同你分析
較藥我認為係醫院較好D 因為過程會好反覆 你隨時會頂唔住副作用之後自殺左...
我覺得私家同公立都差唔多
可能係因為我病情穩定
我嘅情況係喺私家睇到穩定先
之後先再轉去公立嗰度
咁樣可以慳返唔少錢
不過如果睇公立情況差咗嘅話
我會建議你睇返私家嗰邊
始終私家可以多啲時間傾
唔會好似公立咁趕住睇症咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞